Menu overslaan
11 april 2017

'Onze' gebaren-app wint innovatieprijs

De KinderGebaren-app van de NSDSK heeft amper een week na zijn lancering de Siméa Innovatieprijs gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan innovaties die bijdragen aan de ontwikkeling van mensen met een auditieve en/of communicatieve beperking. De KinderGebaren-app werd gemaakt met financiële steun van NSGK. Hij werd 1 april gelanceerd en is inmiddels 7.000 keer gedownload.

De app is gemaakt voor jonge kinderen die doof of slechthorend zijn of spraak-taalproblemen hebben. De app helpt hen om spelenderwijs gebaren te leren, met behulp van voorbeeldfilmpjes. De gebaren in de filmpjes worden gemaakt door kinderen. Want kinderen nemen nu eenmaal het liefst een voorbeeld aan leeftijdgenootjes. Ook horende kinderen uit hun omgeving kunnen de app gebruiken, zoals broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes en klasgenootjes. Sinds de introductie van Passend Onderwijs zullen steeds meer kinderen met een auditieve beperking naar een reguliere school gaan. De KinderGebaren-app kan dan in de klas worden ingezet om klasgenoten te laten ervaren dat goed kunnen horen en praten niet vanzelfsprekend is en dat communiceren met gebaren leuk kan zijn.

De NSDSK biedt specialistische zorg aan mensen met klachten op het gebied van gehoor of spraak en taal. De stichting staat landelijk bekend om haar zorg voor kinderen van 0 tot 4 jaar, maar helpt ook oudere kinderen en volwassenen en doet wetenschappelijk onderzoek. De app is vanaf 1 april gratis beschikbaar.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij