Menu overslaan
18 maart 2018 Nieuwsbericht

‘Begrijpen in plaats van pesten’

Deze week was Junior Reporter Merijn op basisschool de Kroevendonk in Roosendaal. Hij was daar met twee The Voice Kids talenten, die in een challenge aan de school laten zien hoe lastig het is om je veters te strikken als je een handicap hebt. Ze doen dat aan de hand van de leskist van NSGK. Benieuwd? Kijk dan hier.

De leskist

De leskist is een onderdeel van ons lespakket voor basisscholen. De leerlingen leren hiermee spelenderwijs hoe het is om een handicap te hebben. Dit zorgt voor meer begrip. Eline van Wendel de Joode is leerkracht in de bovenbouw van een basisschool en werkt met de leskist. Eline: ‘Elke drie jaar doen we in de bovenbouw het project Mijn Lichaam, over hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. Met de opdrachten in de leskist van NSGK ervaren de kinderen zelf hoe het bijvoorbeeld is als je niet kunt ziet wat je in je handen hebt, maar dat moet aftasten. Bij de opdracht met de blinddoek voor, deed een van de kinderen de blinddoek even af om met haar vriendin te kletsen. Daar hebben we over doorgepraat, dat je een handicap niet zomaar even kunt opheffen.

In een van die lessen vertelde een meisje voor het eerst dat haar broertje autisme heeft en wat dat voor het gezin betekent. Niet alleen de persoon zelf heeft beperkingen, het hele gezin moet ermee leren leven. Het lesmateriaal was een mooie opstap om het daarover te hebben.

Door het lesmateriaal hebben de kinderen begrip gekregen voor kinderen die anders zijn en hoe ze daarop kunnen reageren. Begrijpen in plaats van gaan lachen of pesten, daar heb ik het op toegespitst. Over drie jaar gaan we het lespakket weer gebruiken.’ 

Wil je meer lezen over de samenwerking van NSGK met The Voice Kids? Kijk dan hier.

 

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij