Menu overslaan
20 maart 2020 BE

De scheids zonder fluit

Een graag gezien persoon op het G-voetbalveld is Jan Schrama. Al sinds 1966 actief voor zijn club sv Dios in Nieuw Vennep, eerst als jeugdvoetbaltrainer en later als scheidsrechter. Tot er een G-voetbalteam werd opgericht binnen zijn club. Vanaf dat moment werd Jan vaste scheids van dit team. En dat doet hij nog altijd ongelooflijk graag. “Bij G-voetbal heeft het hele veld plezier wanneer er gescoord wordt. Of de spelers vliegen mij om de nek. Dat is echt leuk en uniek. En dat maakt G-voetbal een manier van sportbeleving die veel aandacht verdient.”

Bijzondere Eredivisie
Zondag 5 april was een dag waar Jan erg naar uitkeek. Zelfs een beetje zenuwachtig voor was. Hij zou twee wedstrijden fluiten tijdens de Bijzondere Eredivisie ronde bij Ajax. “Een enorme eer dat ik daarvoor ben gevraagd, want de aandacht van de Bijzondere Eredivisie voor G-voetbal vind ik heel waardevol. Het is belangrijk om meer naar buiten te treden en kinderen enthousiast te maken. Ik ervaar de positieve effecten van G-voetbal namelijk van dichtbij. De kinderen kruipen uit hun schulp en maken een totale ontwikkeling door.” Nu de wedstrijden voorlopig zijn uitgesteld heeft Jan nog wel een tip voor alle spelers: “Doe je sportkleding één keer per dag aan ga naar buiten en beweeg. Pak een bal en probeer de bal een tijdje tegen een muurtje of schutting aan te trappen zodat je in training blijven.”

Een eigen manier van fluiten
Jan geeft een eigen invulling aan het fluiten voor g-teams, al wijkt het niet veel af van hoe hij voor andere jeugdteams fluit. Zijn gouden tip: “Laat de fluit zoveel mogelijk weg! Het gaat niet om de spelregels, maar om hoe je met de kinderen omgaat zodat zij een prettige wedstrijd beleven.” Zo lost Jan alles pratend op. “Van het aftrappen tot de vrije trappen, ik gebruik mijn stem in plaats van mijn fluit. Ik leg uit, geef schouderklopjes - een positieve insteek is heel belangrijk. Ook probeer ik alle spelers te betrekken. Zo geef ik een speler die nog niet aan de bal is geweest bij een vrije trap de bal”. Door tijdens een wedstrijd met alle spelers contact te hebben bouwt Jan een goede band op met de kinderen, wat zijn werk extra leuk maakt.

Optimaal genieten
Wat Jan zoveel energie geeft, is het vermogen van de kinderen om enorm te kunnen genieten. De kinderen zijn fanatiek, maar niet alles hangt af van het winnen van een wedstrijd. Ook gebeuren er nauwelijks negatieve incidenten en is de samenwerking met de trainers heel nauw. “G-teams hebben vaak uitstekende trainers. Negatief gedrag komt niet vaak voor, maar mocht het wel gebeuren dan lossen de trainers het op. Die kennen de kinderen zo goed, dat is buiten mijn rol.” En waar je als scheids bij gewone teams nog wel eens de beste stuurlui langs de lijn hebt staan, geldt dat voor G-voetbal nauwelijks. “De sfeer op en naast het veld is enorm positief. Iedereen geniet van en met elkaar.”

Artbitrageonline.nl
De eer om gevraagd te worden voor de Bijzondere Eredivisie heeft Jan te danken aan arbitrageonline.nl. Via dit systeem kun je als scheidsrechter door een trainer gevraagd worden om een wedstrijd te fluiten, of je zelf als scheidsrechter aanmelden voor een wedstrijd. Allemaal op vrijwillige basis. “Een heel handig en werkbaar systeem, dat ik al sinds het ontstaan van het platform gebruik. Helemaal mooi natuurlijk dat ik via deze weg ook nog in aanraking ben gekomen met de Bijzondere Eredivisie. Zodra de wedstrijden hervat worden zorg ik ervoor dat mijn naam er weer bijstaat!”.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij