Menu overslaan
25 november 2019 BE

“Deze kinderen zijn een voorbeeld voor velen. Ik heb alleen maar helden ontmoet.”

Klaas van Kruistum presenteert het nieuwe KRO-NCRV programma FC De Helden waarin kinderen met een handicap in het shirt van hun favoriete Eredivisie club mee doen aan de Bijzondere Eredivisie. Klaas vond het een voorrecht om dit programma te mogen maken. “Ik heb alleen maar helden ontmoet. Van trainers die de kinderen precies op de juiste manier weten te motiveren zodat alle spelers, ongeacht hun handicap, een even belangrijke rol krijgen binnen het team. Maar ook de ouders die al veel mee hebben gemaakt met hun kinderen en altijd weer de kracht hebben om iets te vinden waarin hun kind zichzelf kan zijn. En uiteraard de spelers zelf. Zij zijn de helden omdat ze met echte passie het veld betraden en met elkaar een echt team zijn geworden waarin vriendschappen zijn ontstaan.”

Dat vriendschappen sluiten voor kinderen met een handicap moeilijk is, had Klaas zich voor het programma FC De Helden niet zo beseft. “Dat kreeg ik pas goed door nadat ik met ouders sprak en hoorde over de aangepaste schooltijden. Hierdoor hebben hun kinderen een heel ander ritme dan de andere kinderen in de straat. Ik vind het daarom extra mooi dat de Bijzondere Eredivisie zorgt dat er in een team echte vrienden worden gemaakt. Spelers die elkaar appen, elkaar meteen op zoeken zodra ze op de club zijn.”

“Neem bijvoorbeeld Bodi van SC Heerenveen. Hij stond lange tijd letterlijk langs de lijn te kijken bij zijn tweelingbroer die speelde in selectie van sc Heerenveen. In FC De Helden zien we hoe Bodi ineens in het veld staat en helemaal opbloeit terwijl zijn ouders en tweelingbroer toekijken.”
Zelf heeft Klaas ook wel iets geleerd van de spelers van de Bijzondere Eredivisie. “Maak vooral veel plezier in alles wat je doet en doe dit met volle overtuiging. De passie en spelvreugde van deze kinderen zijn een voorbeeld voor velen.” Hij hoop dat de kijker dit meeneemt na het zien van FC De Helden: “Deze kinderen hebben dezelfde verlangens, dezelfde passie en dezelfde frustratie als ieder ander kind. Praat met ze, speel met ze en maak plezier met ze.”

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij