Menu overslaan
26 augustus 2015

Drie nieuwe Samen naar School-klassen geopend

In Nederland is het onderwijs voor kinderen met én zonder handicap gescheiden. Terwijl andere kinderen elkaar ontmoeten op de school in de buurt, volgen kinderen met een handicap onderwijs samen met andere gehandicapte kinderen. Hierdoor komen kinderen met en zonder handicap elkaar niet tegen en leren ze niet hoe leuk het kan zijn om met elkaar samen te leven. NSGK wil hier verandering in brengen en startte in 2015 met een bijzonder project: NSGK Samen naar School. Sinds het begin van het schooljaar zijn er inmiddels drie nieuwe Samen naar School klassen van start gegaan.

Stichting Gewoon Bijzonder opende de deuren in basisschool Koning Willem Alexander, Uithuizen. De kinderen van Montessorischool Heerhugowaard vormden een erehaag voor Kamil, de eerste leerling van Stichting KanZ. En in Alkmaar is Klas op Wielen een (v)mbo vestiging begonnen, voor kinderen van 11 tot en met 18 jaar.

Gewoon Bijzonder heeft bij de start twee leerlingen en bij KanZ begint de klas met één leerling. Na enige tijd proefdraaien, zijn andere kinderen van harte welkom. “We moeten eerst lekker draaien en iets kunnen laten zien,” zegt Marieke Kwint-Bol van KanZ. “Na de kerstvakantie starten we met de werving van nieuwe leerlingen. ” Op termijn kunnen per Samen naar School klas zes tot acht kinderen onderwijs en zorg op maat krijgen. Eerder dit jaar gingen al Samen naar School klassen van start in Enkhuizen en Roosendaal.

In ontwikkeling

Tegelijkertijd zijn dertien initiatiefnemers, verspreid over het hele land, hard aan het werk hun droom van een Samen naar School klas werkelijkheid te maken. Dit zijn vaak de ouders van een kind met een ernstig meervoudige beperking, maar soms ook een schoolbestuur of mensen die in de zorg werken.

Voorgangers

Samen naar School bouwt voort op het werk van pioniers zoals Klas op Wielen, Stichting Bram Ridderkerk en Stichting Mees, initiatieven van ouders en werkers in de zorg die vinden dat kinderen met en zonder beperking veel van elkaar kunnen leren door samen op te groeien.

De Samen naar School klas is gevestigd binnen de locatie van een reguliere (basis)school. De klas biedt een stimulerende leeromgeving voor kinderen met een (ernstig) meervoudige beperking. In een Samen naar School klas krijgen kinderen zorg en onderwijs op maat in hun eigen klas, en doen veel dingen samen met niet-gehandicapte leeftijdgenootjes.

De klassen zijn mede tot stand gekomen dankzij financiële steun van NSGK. Om ervoor te zorgen dat nog veel meer kinderen samen naar school kunnen, helpt NSGK in het jubileumjaar twintig nieuwe Samen naar School klassen oprichten. NSGK draagt bij aan kosten voor ontwikkelingsmaterialen, aanpassingen en de inventaris van de klas.

Initiatiefnemers van nieuwe Samen naar School klassen, kunnen tevens gebruikmaken van de expertise van de bestaande klassen, het materiaal dat reeds is ontwikkeld en ondersteuning door de projectleider van Samen naar School.

Vragen

Heeft u vragen? Kijk op www.nsgk.nl/samennaarschool of neem contact op met projectleider Joke Visser: Jvisser@nsgk.nl of 06-15007919

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij