Menu overslaan
14 januari 2015 FAS nieuws pers

FAS komt naar de klas

In Nederland worden naar schatting elk jaar meer dan vijfhonderd kinderen geboren met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Deze kinderen zijn geestelijk en lichamelijk beschadigd doordat hun moeders alcohol dronken toen ze zwanger waren. Kinderen met FAS kunnen onze complexe maatschappij niet goed aan. Met steun van NSGK organiseert het FAS-project dit jaar exposities op scholen door het hele land, om aandacht te vragen voor FAS. Bij elk van de exposities staat een kind met FAS centraal.

Mila
In de hal van het nieuwe gemeentekantoor Hofstraat 8 in Aalten is van 5 januari tot en met 6 februari 2015 een expositie te zien over Mila. Mila heeft FAS. Mila is geboren in Polen en geadopteerd door een Nederlands gezin uit Dinxperlo. Naast foto’s van Mila hangen er ook foto’s van andere kinderen met FAS.

Het Foetaal Alcohol Syndroom
Mila is meestal vriendelijk, openhartig en spontaan. Maar ze is ook erg kwetsbaar. Kinderen met FAS hebben vaak een verstoorde gewetensontwikkeling, zijn vaak beïnvloedbaar en goedgelovig waardoor ze makkelijke slachtoffers vormen. Kinderen met FAS kennen geen grenzen en doen gevaarlijke dingen zonder de consequenties ervan te overzien. Hun hersenbeschadiging veroorzaakt concentratie-, geheugen- en gedragsproblemen. Kinderen met FAS hebben vaak een aantal specifieke uiterlijke kenmerken: een dunne bovenlip, geen of nauwelijks een gootje tussen neus en bovenlip, smalle en laagstaande oren, een opgewipte neus, slechte tanden en hangende of scheel staande ogen. Als kind zijn ze doorgaans licht en klein.

FAS-project vraagt aandacht voor alcoholschade
Fotograaf Allard de Witte en journalist Joost Bos vragen met een boek, expositie, website en dagboekproject aandacht voor een onbekende maar kwetsbare groep kinderen. Ontdek meer op www.fasproject.nl

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij