Menu overslaan
13 oktober 2017

Geef een kind zijn eigen stem!

Veel kinderen die niet kunnen spreken, maken gebruik van een spraakcomputer. Ze kiezen woorden met behulp van plaatjes of pictogrammen, en de computer spreekt ze uit. Zo’n 60% van de gebruikers van dergelijke ‘ondersteunende communicatie’ is jonger dan 12 jaar. Toch bevatten de programma’s alleen volwassen stemmen.

Al deze kinderen spreken dus met de stem van een volwassene. Ze identificeren zich minder met ‘hun’ stem en zijn daardoor minder gemotiveerd het apparaat te gebruiken. Ook voor ouders en leerkrachten is het vreemd om hun kind te horen spreken met een volwassen stem.

De bedrijven AssistiveWare en Acapela Group gaan daar verandering in brengen, met steun van NSGK. Zij gaan spraakcomputers voorzien van een kinderstem. Tegelijk introduceren ze een nieuwe techniek waardoor het makkelijker is om complexere zinnen te vormen. Eerder introduceerden zij al kinderstemmen in onder meer Groot-Brittannië, Amerika en Duitsland. Dat gebeurde op commerciële basis. Maar omdat Nederland een kleine markt is, is hier steun nodig van NSGK. Wij doen dit vanuit ons nieuwe Technologieprogramma. Doel van dit programma is om in samen met verschillende partners de kwaliteit van leven van kinderen en jongeren met een beperking te verbeteren met behulp van technologie.

Deze zomer werden de kinderstemmen ingesproken. Een jongen en een meisje gingen beiden twee dagen de studio in. In februari 2018 moeten de stemmen beschikbaar zijn voor gebruikers van het programma Proloquo2Go; een half jaar later kunnen ook andere leveranciers van spraaksoftware de kinderstemmen gebruiken.

 

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij