Menu overslaan
10 september 2019 BE Nieuws

Hard knallen en hoog springen

“Citroen, citroen, wij worden kampioen!” De sfeer zit er goed in bij de eerste training van het g-team van De Graafschap. Het is een koudere vrijdagavond dan verwacht, maar de jonge spelers merken er niets van. Ze trainen hard, lachen veel en high-fiven er op los.

Nog ruim 2 weken te gaan voordat de club uitkomt tegen VVV Venlo in de Bijzondere Eredivisie. Onder de nieuwe aanwinsten bij de Superboeren speelt ook Joris (14). Lang voordat de training begint, is hij al op het veld te vinden, in het goal. “Je moet hard knallen en hoog springen”, is zijn devies. Elke dag oefent Joris zijn keepers skills. Uit school drinkt hij eerst een bakje koffie. Daarna gaan zijn keepershandschoenen aan en traint hij in de tuin met een bouncer, die de bal lekker hoog terug stuitert. Zijn beste vriend Job, een labrador, moet dan even vanuit huis toekijken. Hij mag niet meer meedoen, want hij bijt alle ballen kapot.

Vriendschappen

Trainer Boudewijn Inja: “Trainen is natuurlijk belangrijk, maar het spelplezier is echt de kern van de Bijzondere Eredivisie. Sporten is niet alleen leuk en gezond, je ziet ook vriendschappen ontstaan. Op het veld en op de tribune.” Als om de trainers woorden direct kracht bij te zetten, rent Joris bij de kleedkamers enthousiast naar zijn nieuwe vrienden Laurie, Andy en Koen. Met Laurie heeft hij veel plezier wanneer ze op de tribune naar De Graafschap gaan kijken. Ze schreeuwen, lachen en delen koekjes terwijl ze de wedstrijd nauwgezet volgen. Ook Andy heeft Joris bij De Graafschap leren kennen. Andy gaat nu ook naar dezelfde school als Joris. En dat is leuk, want Joris heeft verder geen contact met klasgenoten van het bijzonder onderwijs. Ze wonen te ver weg.

Tikkie tikkie tak

Boudewijn heeft op het kunstgras zijn pupillen verzameld en spreekt door wat ze gaan doen en waar ze op moeten letten. ‘Kijk goed waar de ruimte is. En dan… tikkie, tikkie, tak. Naar elkaar overspelen. Samenwerken, dat is echt belangrijk.”  De kinderen knikken.

Na de nodige high-fives start de training dan echt. Er wordt naar elkaar overgepassed, nog even de namen geoefend, gedribbeld en een partijtje gespeeld. Sportiviteit zit er goed in, de spelers juichen voor elk doelpunt dat er gemaakt wordt. Het maakt niet uit in welk goal. Joris hoopt dat hij straks tegen VVV Venlo mag keepen. “Je moet gewoon naar de bal duiken en hem pakken. Maar niet op het middenveld. Dan is het hands.” Als spits spelen vindt hij overigens ook prima.

Dromen komen uit

Voetballen in het shirt van je favoriete profclub is een droom van veel kinderen. Die droom komt dit voetbalseizoen uit voor 120 kinderen met een handicap. Naast De Graafschap doen ook Ajax, ADO Den Haag, FC Emmen, FC Groningen, SC Heerenveen, Heracles, SVB Excelsior en VVV Venlo mee aan de Bijzondere Eredivisie. Op 22 september worden de eerste wedstrijden gespeeld. Op welke uitslag mikt de trainer? “Ik hoop natuurlijk op een mooie uitslag voor De Graafschap, met maar een klein verschil. Maar ik hoop vooral op veel speelplezier voor alle ploegen. Het is ontzettend belangrijk dat wij, als profclubs, het g-voetbal goed op de kaart kunnen zetten. Hopelijk volgen er meer clubs; profs en amateurs. Zodat zo veel mogelijk kinderen met een handicap lekker kunnen gaan sporten.”

Bekijk het filmpje dat omroep Gelderland maakte van de eerste training van Joris en zijn teamgenoten.

 

 

 

 

 

 

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij