Menu overslaan
16 december 2019 BE

Hogeschool Windesheim onderzoekt impact van Bijzondere Eredivisie

Het Gehandicapte Kind kijkt terug op een geslaagde start van de Bijzondere Eredivisie. De reacties van spelers, trainers, ouders en iedereen die er bij betrokken is, zijn positief. Maar wat is nou echt het effect van deze voetbalcompetitie? Om daar achter de komen is het Gehandicapte Kind een samenwerking aangegaan met Hogeschool Windesheim, afdeling Calo. Zeven studenten van de opleiding Sportkunde en de minor aangepast sporten onderzoeken de impact van de Bijzondere Eredivisie op spelers, ouders, trainers maar ook de beeldvorming bij het bredere publiek. Zij worden begeleid door Guy Steenweg, docent van de minor aangepast sporten, en collega Arnold Bronkhorst, onderzoeker van het lectoraat Sportpedagogiek.

Meer zelfvertrouwen
“De studenten zijn aanwezig geweest bij vier speelronden van de Bijzondere Eredivisie. In de eerste helft van het seizoen hebben zij met name de ouders van spelers gevraagd naar de impact van de Bijzondere Eredivisie.” De eerste bevindingen laten volgens Steenweg een positief beeld zien. “Ouders merken dat hun kind meer zelfvertrouwen heeft en dat de kinderen ervaren dat ze erbij horen. Daarnaast zien ouders dat er in een team vriendschappen ontstaan. Drie positieve geluiden na één competitiehelft.”
Uiteraard zijn er ook vragen bij de ouders. ‘Hoe gaat het verder als het seizoen voorbij is?’, horen de studenten vaak.

Voor de tweede helft van het seizoen zal de focus van interviews die de studenten afnemen iets meer verschuiven naar de spelers en de trainers. “Daarnaast gaan de studenten onderzoeken wat de Bijzondere Eredivisie bijdraagt aan de beeldvorming van kinderen met een beperking. Dit doen zij door te kijken naar reacties op berichtgeving over de Bijzondere Eredivisie.”

Mooie samenwerking
Er is in regionale en landelijke media veel aandacht geweest en in november en december is er natuurlijk het televisie programma FC De Helden waar wekelijks honderdduizenden mensen naar kijken.
Guy Steenweg was al langer in gesprek met het Gehandicapte Kind. “Binnen de Calo hebben wij binnen onze opleidingen veel aandacht voor het feit dat iedereen, ongeacht het hebben van een beperking, moet kunnen meedoen op het gebied van bewegen. Dat sluit natuurlijk perfect aan bij waar het Gehandicapte Kind voor staat. We hopen dan ook dat het project dat wij doen rond de Bijzondere Eredivisie de start is van een mooie samenwerking tussen de Calo en het Gehandicapte Kind.”

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij