Menu overslaan
25 februari 2016

Meer zelfvertrouwen door verbeterde rolstoelvaardigheidstraining

Op 23 februari kreeg Mytylschool De Trappenberg in Huizen feestelijk bezoek. Tijdens een rolstoeltraining aan leerlingen werd door NSGK een cheque uitgereikt van €60.000 aan de Hogeschool Utrecht.

De gift is bestemd voor onderzoek naar en verbetering van rolstoelvaardigheidstrainingen voor kinderen van 6 t/m 18 jaar. Paralympisch zitskiër Kees-Jan van der Klooster heeft deze de afgelopen jaren ontwikkeld. Behalve fitheid en rolstoelvaardigheid krijgen de kinderen dankzij zijn training meer zelfvertrouwen en kunnen ze mee (blijven) doen met fysieke activiteiten. Dat is een grote meerwaarde ten opzichte van bestaande trainingen die vaak alleen gericht zijn op lichamelijk welzijn. Steeds meer mytylscholen en ouders zien de unieke invalshoek en meerwaarde van zijn training.

Marleen Sol, Phd student rolstoelvaardigheid bij de HU lectoraat Leefstijl en Gezondheid, is verantwoordelijk voor het onderzoek. Zij nam de cheque in ontvangst en is blij met de bijdrage: ‘Met dit geld kunnen we gedegen onderzoek doen en onze bevindingen en ervaringen breed inzetten onder professionals en ouders. Hierdoor kunnen we nog meer kinderen helpen die in hun dagelijks leven een rolstoel moeten gebruiken.’ 

Er doen in totaal vijf mytylscholen mee aan het onderzoek. De BOSK (Vereniging voor mensen met lichamelijke handicap en hun ouders) helpt om de kennis te verspreiden onder ouders. Zo kan er ook thuis volop geoefend worden. K-J Projects van Kees Jan van der Klooster geeft de trainingen. NSGK steunt dit project van harte. Het draagt bij aan een toegankelijker samenleving, positieve beeldvorming en een versterkt zelfvertrouwen van kinderen en jongeren met een beperking. 

 

(Foto: © Marieke Wijntjes)

 

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij