Menu overslaan
10 januari 2016

NSGK gaat samenwerken met Deventer Sportploeg en Iedereen Actief

Sporten is niet alleen gezond maar levert ook veel sociale contacten op. Maar voor kinderen en volwassenen met een beperking is het niet altijd makkelijk om een sport(vereniging) te vinden die bij ze past. Voor mensen met een beperking in Overijssel worden de kansen om te kunnen sporten nu vergroot dankzij een samenwerking tussen NSGK, het project ‘Iedereen Actief’ en de Deventer Sportploeg. Zaterdag 9 januari werd het startschot gegeven voor die samenwerking. NSGK-directeur overhandigde toen een cheque van 82.000 euro voor het project.

In Deventer is al veel ervaring opgedaan met aangepast sporten. Via de Deventer Sportploeg sporten daar zo’n 250 sporters met een verstandelijke beperking bij reguliere verenigingen. En in Overijssel heeft  ‘Iedereen Actief!’ er de afgelopen twee jaar voor gezorgd dat veel meer mensen met een beperking zijn gaan sporten. ‘Iedereen Actief!’ is het programma dat aangepast sporten onder de aandacht brengt en duurzame verbindingen legt tussen professionals, vrijwilligers, sporters en organisaties.

Een bewezen middel om mensen enthousiast te maken voor sporten is de Sportcarrousel. De carrousel komt – met een aanhanger vol sportattributen – op elke gewenste locatie: op school, bij een zorgaanbieder, een werkgever, een sportvereniging. Leerlingen, cliënten of werknemers kunnen kennis maken met een groot aantal sporten. Daarna is het de bedoeling dat de sporter-in-spe gaat proefdraaien bij de vereniging van zijn of haar keuze. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat hij of zij vervolgens lid wordt van een vereniging en blijft sporten!

Regiocoach én voorzitter van de Deventer Sportploeg Kees van Hoof: ‘We hebben veel bereikt de afgelopen twee jaar, en om nog meer mensen met een beperking aan het sporten te krijgen moeten we doorgaan met het programma. Daar is een flink bedrag voor nodig. Dat krijgen we nu de komende jaren van NSGK en daar zijn we erg blij mee! Bovendien gaan de Deventer Sportploeg en NSGK een partnerschap aan, zodat we de sportploegen in de regio’s die aangepast sporten aanbieden beter kunnen faciliteren en fondsen kunnen werven met hulp van NSGK.’

‘NSGK streeft naar een samenleving waarin kinderen en jongeren met én zonder handicap samen opgroeien en samen leven’, legt NSGK-directeur Ingrid Tuinenburg uit. ‘Daarom willen we graag dat kinderen en jongeren met een handicap kunnen sporten bij reguliere sportverenigingen, samen met leeftijdgenoten zonder beperking. Zodat ze elkaar leren kennen, vriendschappen kunnen sluiten. Zo bouwen we aan een samenleving waarin iedereen meedoet en niemand aan de zijlijn staat.  Wij zijn blij dat we daarbij samen kunnen optrekken met de Deventer Sportploeg en Iedereen Actief, die in deze regio al veel waardevolle kennis en ervaring hebben opgedaan .’

De samenwerking werd zaterdag 9 januari bekrachtigd. Ingrid Tuinenburg (directeur NSGK) en Kees van Hoof (Deventer Sportploeg) ondertekenden toen de samenwerkingsovereenkomst onder toeziend oog van drie wethouders van de Gemeenten Deventer, Raalte en Olst-Wijhe. Dat gebeurde in Sportcentrum Tijenraan in Raalte, waar die dag het eerste grote evenement plaatsvond op weg naar de Special Olympics in 2016. 

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij