Menu overslaan
5 mei 2017

Open brief Henk-Willem Laan:

"Vrijheid is dat jij er gewoon mag zijn." Dat schreef NSGK-directeur Henk-Willem Laan in een open brief aan zijn gehandicapte zoon Joas (10). Die vrijheid is niet vanzelfsprekend, want: "Je moet weten dat er een tijd geweest is dat jij moest vrezen voor je leven vanwege het enkele feit dat je gehandicapt bent." Op uitnodiging van het Nationaal Comité 4 en 5 mei las hij tijdens de 5 mei-lezing een deel van die brief voor. De lezing is online terug te kijken. (De brief van Henk-Willem is vanaf de 44e minuut.) Hier leest u de hele brief:

Lieve Joas,

Het is vandaag bevrijdingsdag. Een dag waarop we de vrijheid vieren in Nederland. We leven nu in een vrij land maar dat is anders geweest. Je moet weten dat er een tijd geweest is dat jij moest vrezen voor je leven vanwege het enkele feit dat je gehandicapt bent. Een van de leiders van toen, Joseph Goebbels, zei het als volgt: “ons vertrekpunt is niet de individu: we voeden niet de hongerigen, laven niet de dorstigen, kleden niet de naakten. Voor ons voortbestaan hebben we gezonde mensen nodig”. En daarom werden vele gehandicapte kinderen rücksichtslos vermoord.

Daarom vieren we vandaag onze vrijheid. Dat nooit weer. Ik wil dus vandaag vieren dat jij er ook gewoon mag zijn. Ik weet dat mijn vaderliefde me soms blind maakt maar voor mij ben jij veel méér dan gewoon. Je bent uniek en inspirerend. Van jou leer ik wat onvoorwaardelijke overgave is. Ik merk hoe jij blij kan zijn met kleine dingen. Ik zie dat jij je geen zorgen maakt over de dag van morgen. Wat een bijzonder schepsel ben je toch en wat houd ik veel van je.

Vrijheid is dat jij er gewoon mag zijn. Dat niet je beperkingen bepalend zijn voor hoe de mensen je zien en behandelen, maar je unieke mogelijkheden. Vrijheid is dat jij niet wordt uitgesloten, maar ingesloten. Vrijheid is dat jij mag meedoen in de speeltuin en op school.

Voor die vrijheid wil ik blijven vechten. En die vrijheid wil ik vandaag vieren, met jou en alle andere gehandicapte kinderen in Nederland, samen met iedereen!

Waarschijnlijk zal jij nooit in staat zijn om deze brief te begrijpen. Ik zal het je uitleggen met een dikke knuffel. Ik houd van je,

Papa

 

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij