Menu overslaan
11 november 2015 samennaarschool

Opening zesde NSGK Samen naar School klas

Op 13 november wordt de zesde NSGK Samen naar School klas geopend: Gewoon Bijzonder in Uithuizen. Naar schatting 13.000 kinderen met een handicap gaan nooit naar school, ook niet naar het speciaal onderwijs. Sommigen van hen zitten de hele dag thuis. Anderen gaan naar een dagbestedingscentrum. In het Groningse Uithuizen doet Alies Kap dat anders. Binnen de basisschool Koning Willem-Alexander is zij, met hulp van NSGK, een speciale klas gestart voor haar dochter Laura en andere kinderen met een meervoudige beperking. 

De klas van Stichting Gewoon Bijzonder wordt nu feestelijk geopend door Daan Haaksma (broer van Laura) en PvdA Tweede Kamerlid Otwin van Dijk. Van Dijk, woordvoerder langdurige zorg en welzijn: “Ik geloof heel erg in een inclusieve samenleving. Een samenleving waarin we met elkaar optrekken. Mensen met en mensen zonder een beperking. Dat begint al bij kinderen en dus op school. Je leert zo op jonge leeftijd dat iedereen een beetje anders en toch gewoon is. Dat is ook de reden waarom ik graag deze gewoonbijzondere klas wil openen.”

Gewoon Bijzonder is de zesde NSGK Samen naar School klas die dit jaar van start is gegaan. In een Samen naar School klas krijgen kinderen met een handicap onderwijs en zorg op maat in hun eigen klas, en doen dingen samen met niet-gehandicapte leeftijdgenootjes. In het kader van haar 65-jarig jubileum, willen we twintig van deze klassen helpen oprichten, verspreid over heel Nederland.

“Mensen denken vaak: kinderen met een handicap kúnnen toch helemaal niet naar een gewone school?” zegt Nicole Franssen, adjunct-directeur van NSGK. “Want mensen zien vaak als eerste wat iemand met een handicap níet kan. Pas als je elkaar beter leert kennen, zie je dat hij ook allerlei dingen wél kan. Je kunt kinderen honderd keer vertellen dat het leuk is om met elkaar te spelen. Maar om het te geloven, moeten ze het toch gewoon doen.”

Tijdens de opening verzorgt fysiotherapeut Masoud Salavati, gespecialiseerd in kinderen met een meervoudige beperking, een minisymposium voor alle genodigden. Tijdens deze sessie kunnen de aanwezigen zelf ervaren hoe het is als je zintuigen niet naar behoren functioneren.

Lees meer over NSGK Samen naar School

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij