Menu overslaan
11 oktober 2019

Oproep toegankelijke glijbanen: inzendtermijn verlengd

Op veler verzoek hebben we de inzendtermijn voor onze glijbaanoproep verlengd. Heb jij een idee hoe we zwembadglijbanen op een praktische en betaalbare manier toegankelijk kunnen maken? Dan kun je jouw idee tot 31 december 2019 insturen, en wie weet win jij de 15.000 euro om het idee uit te werken.

Waar ging het ook alweer om? Elk kind wil samen met vriendjes ravotten in het zwembad. Maar voor kinderen die in een rolstoel zitten is dat vaak niet weggelegd. Als hun vriendjes de glijbaan op gaan, blijven zij beneden achter. Omdat ze niet op eigen kracht de trap op kunnen of omdat de trap pijn doet aan hun voeten. Voor hun ouders is het op een gegeven moment te zwaar om ze te tillen. Tot groot verdriet van deze kinderen: zij willen gewoon net als hun broertjes, zusjes en vriendjes van de glijbaan, want dat is toch het gaafste van het hele zwembad!

Wij vinden dat alle speelplekken, ook zwembaden, toegankelijk moeten zijn voor kinderen met een beperking, zodat zij samen kunnen spelen met kinderen zonder beperking. Ook alle kinderen van onze Kinderraad geven aan dat er grote behoefte is aan een oplossing voor het glijbaanprobleem. De Kinderraad bestaat uit kinderen met een handicap, die ons een aantal keren per jaar vertellen over de problemen waar zij tegenaan lopen en mogelijke oplossingen die hen zouden helpen. Mee kunnen doen in het zwembad, óók op de waterglijbaan, is voor hen heel belangrijk.

Daarom doen we een oproep voor innovatieve ideeën voor aanpassingen van bestaande glijbaantrappen of alternatieven zoals een lift. We zoeken productontwerpers die een goed idee hebben voor een oplossing die niet alleen praktisch is, maar ook toegevoegde waarde heeft voor de overige zwembadbezoekers en betaalbaar is voor de zwembaden om aan te schaffen. Wij stellen 15.000 euro beschikbaar voor uitwerking van het beste idee. Hierna helpen we je bij het vinden van financiers voor de productie van het product en de promotie ervan binnen ons netwerk.

Inzenden

Heb je een goed idee om zwembadglijbanen toegankelijk te maken? Beschrijf dan in maximaal 5 pagina’s:  

 • het ontstaan van het idee
 • het idee
 • schets van het idee
 • begroting en dekkingsplan ontwikkeling (inclusief de 15.000 euro van het Gehandicapte Kind)
 • geschatte kostprijs voor afnemer
 • contactgegevens van inzender(s) 
 • Criteria

Inzendingen moeten minimaal aan de volgende eisen voldoen:

 • Ook toegankelijk voor (volwassen) begeleiders
 • Breed inzetbaar bij diverse glijbanen
 • Realistische investering voor diverse zwembaden
 • Geen afbreuk aan de vormgeving van de glijbaan, bij voorkeur juist toegevoegde waarde
 • Veiligheidseisen voor waterglijbanen (Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen)

Wat zoeken we niet?

 • We zoeken geen ontwerp voor een compleet nieuwe glijbaan
 • We zoeken geen product dat continu toezicht/bediening vraagt van het zwembadpersoneel of ouders

Procedure

Stuur je idee uiterlijk 31 december 2019 in via aanvraag@nsgk.nl met als onderwerp ‘toegankelijke waterglijbaan’. De jury bestaat, naast onszelf en de erveringsdeskundigen van onze Kinderraad, uit experts van Van Egdom. Dit bedrijf is marktleider in waterattracties en glijbanen met meer dan 7.500 projecten in 55 landen.

Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met Anouk Boslooper (programmacoördinator samen spelen) via 020-6791200.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij