Menu overslaan
13 mei 2016

Speeltuinbende opent de eerste pop-up speelplek

Van 25 tot en met 28 mei is de NSGK Speeltuinbende aanwezig op de Support Beurs in Utrecht. Speciaal daarvoor is een toegankelijke pop-up speelplek ontwikkeld; de eerste in Nederland. Het bijzondere aan deze plek is dat iedereen er kan spelen, dus ook kinderen met een handicap. 

Eind mei bouwt onze Speeltuinbende in samenwerking met Nooijen Terreininrichting en ontwerper Jan Ooms een speelplek die vier dagen zal blijven staan en onderdeel is van de Support Beurs. In de speelplek zullen geen voor de hand liggende speeltoestellen staan zoals rolstoeltoegankelijke schommels of wipwaps, maar zand, water, kruipen, rollen, voelen en ruiken staan centraal. Ilse van der Put, bendeleider van de Speeltuinbende vertelt: ‘We willen graag de creativiteit van ouders en kinderen prikkelen en met hen in gesprek gaan over spelen en wat er juist wel kan. Het zou gaaf zijn als elke ouder naar de speelplek om de hoek zou gaan en zou kijken waarom er nog niet door iedereen gespeeld kan worden.’ Een van de onderdelen van de speelplek is een rolstoelparcours dat in samenspraak met paralympisch zitskiër Kees-Jan van der Klooster tot stand is gekomen. Zijn filosofie dat ieder kind gras moet kunnen eten, op zijn kop naar de wolken moet kunnen kijken en zand moet kunnen proeven, komt tot uiting in het stoere parcours.

De Speeltuinbende heeft als doel dat alle kinderen, met en zonder beperking, samen kunnen spelen in hun wijk. De bendeleden gaan op pad om speelplekken te testen op toegankelijkheid en bespeelbaarheid. ‘We willen ouders en kinderen laten ervaren dat er qua spelen meer mogelijk is dan ze nu denken. Veel ouders denken bij buiten spelen niet aan hun eigen kind met een handicap. Het staat simpelweg niet op hun netvlies. Je ziet dat sommige ouders afwachtend zijn en veel barrières moeten overwinnen om naar een speelplek te gaan met hun kind. Met de pop-up speelplek willen we aan hen laten zien dat het wel kan.’

De toegankelijke pop-up speelplek is voor alle kinderen en hun ouders. Er zijn leenrolstoelen beschikbaar! Kom van 25 t/m 28 mei 2016 naar de Support Beurs in de Jaarbeurs Utrecht. De toegang is gratis. Meer informatie is te vinden op www.supportexpo.nl.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij