Menu overslaan

Sportbende test toegankelijkheid Rotterdamse club

Hoe toegankelijk is de Rotterdamse tafeltennisvereniging Alexandria voor mensen met een handicap? Maandag 26 januari gaat onze Sportbende het testen. Zij onderzoeken niet alleen de fysieke toegankelijkheid maar bekijken ook hoe toegankelijk het verenigingsleven van de sportclub is. Onze sportbendes zullen dit jaar nog diverse andere sportverenigingen bezoeken om hen te helpen te toegankelijkheid te verbeteren. Een initiatief van NSGK in samenwerking met NOC*NSF.

Sport verenigt mensen. De sportclub is dé plek waar een verscheidenheid aan mensen elkaar ontmoet, waar verschillen worden overbrugd en vriendschappen gesmeed. Toch zijn de meeste sportverenigingen ontoegankelijk voor een grote groep sporters: die met een handicap. Onze Sportbende  is een testteam van jongeren met en zonder handicap, die sportverenigingen testen op toegankelijkheid. Zij kijken naar de toegankelijkheid van de faciliteiten, de sfeer en de integratie binnen het verenigingsleven. Het doel: dat meer jongeren met en zonder handicap samen langer blijven sporten.

Uit onderzoek van Insites (2011) blijkt dat een sporter gemiddeld 7 jaar blijft sporten bij een sportvereniging die qua sfeer en identiteit goed bij hem of haar past. (Ter vergelijking: zonder passende vereniging lukt dat vaak maar een paar weken tot een jaar.)  Om ook mensen met een handicap langer te laten sporten is het dus cruciaal dat zij zich thuis voelen op de vereniging. Gelukkig hebben veel sportverenigingen wel aanbod voor mensen met een handicap. Maar meestal is dit gericht op beleidsmatige en sporttechnische aspecten, waardoor het voor hen lastig blijft om volledig deel te nemen aan het vrijwilligerswerk, het bestuur, de kantinedienst en andere aspecten van het verenigingsleven. Met dit project willen wij verenigingen helpen om sporters met een handicap te integreren binnen de vereniging. 

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij