Menu overslaan
23 september 2019 BE Nieuws

Start Bijzondere Eredivisie: voetbal is écht van iedereen

Nederland is een voetbalcompetitie rijker. Zondag 22 september was de aftrap voor acht van de tien jeugdteams in de Bijzondere Eredivisie. De eerste wedstrijden werden gespeeld in Heerenveen en Venlo. “Ik kom voor mijn plezier, maar als we winnen, ben ik nog blijer”, aldus één van de spelers.

Geen mooier begin van een voetbalcompetitie dan met zijn allen in de spelersbus uit volle borst zingen. Dat de stemming er al goed in zat, bleek op de parkeerplaatsen van de Koel in Venlo en Sportpark Skoatterwâld in Heerenveen. De spelersbus van FC Groningen was zelfs onder politiebegeleiding gekomen.

Olievlek

In Venlo opende de minister van Gehandicaptenzaken Rick van de Brink de competitie: “Het is niet leuk wanneer je als kind andere kinderen ziet ravotten en zelf niet mee kunt doen. Maar het kan dus wel, daarom vind ik dit een fantastisch initiatief. Het G-voetbal zal zich als een olievlek verspreiden, zoals dat ook bij het vrouwenvoetbal is gebeurd.”


Toegejuicht door hun familie en vrienden kwamen de spelers van De Graafschap, Excelsior, Heracles en VVV Venlo op in de Koel. Veertig treden omlaag over de befaamde trap, onder luid applaus van hun fans op de tribunes en omgeven door gele rook uit stadionfakkels.


De vier ploegen spelen de wedstrijden op twee halve voetbalvelden, 2 keer een kwartier. Hetzelfde gebeurt in Heerenveen waar Ajax, FC Emmen, FC Groningen en de thuisploeg spelen. De Bijzondere Eredivisie werd hier afgetrapt door Heerenveen-coryfee Foppe de Haan en tv-presentator Klaas van Kruistum van FC De Helden, de tv-serie over de Bijzondere Eredivisie die vanaf 28 november werd uitgezonden.
 

Vriendschappelijk én fanatiek

Trots rennen de spelers in hun clubtenues op het veld. Het plezier straalt er vanaf. “Maar winnen is ook wel leuk,” aldus Mario Janssen van VVV Venlo, ook wel Super Mario genoemd door zijn teamleden. Hij scoorde het winnende doelpunt in de finale tegen Excelsior.

 
Ook de wedstrijden in Heerenveen waren vriendschappelijk maar daarom niet minder fanatiek. Sc Heerenveen won met 5-2 van Ajax en met 2-1 van Groningen. Ajax speelde 2-1 tegen FC Emmen, en FC Emmen won met 4-0 tegen FC Groningen. Foppe de Haan zegt enthousiast over de competitie: “Bij de KNVB zeggen ze ‘voetbal is van iedereen’. Met de Bijzondere Eredivisie is voetbal écht van iedereen geworden.” 


Bekijk hier alle uitslagen en speelschema’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij