Menu overslaan
18 november 2016

Start ‘Natuur voor iedereen’: 40 natuurgebieden toegankelijk

Samen met Natuurmonumenten, Revalidatiefonds, Fonds verstandelijk gehandicapten, de Speeltuinbende en Kenniscentrum Groen & Handicap zijn we deze maand het project ‘Natuur voor iedereen’ begonnen. De eerste concrete stap is de aanleg van Speelnatuur van OERRR bij Bezoekerscentrum Oisterwijk. Op deze natuurlijke speelplek kunnen in de toekomst álle kinderen, dus ook kinderen met een handicap, samen de natuur beleven. Het project is mogelijk dankzij een bijdrage van € 1,9 miljoen van de Nationale Postcode Loterij.

Natuur voor iedereen!

Dat is de ambitie van de projectpartners. Met het project willen we de natuur toegankelijker maken voor mensen met een beperking. Voor ruim 4 miljoen Nederlanders is het bezoeken van natuurgebieden namelijk een lastige opgave. Zandpaden, klaphekjes of gebrekkige parkeerplaats vormen voor deze groep soms onneembare hindernissen, bijvoorbeeld door gebruik van een rollator, rolstoel of kinderwagen. De komende drie jaar worden 40 natuurgebieden aangepakt om iedereen van de natuur te kunnen laten genieten. 

Voorzieningen en goede informatie

‘Natuur voor iedereen’ benadert toegankelijkheid op verschillende manieren. Naast de bereikbaarheid en het weghalen van fysieke hindernissen op de routes is het geven van goede informatie zeker zo belangrijk, zowel in het gebied maar ook al op de website en via andere communicatiekanalen. Door goede informatie te verstrekken kan iedereen zelf inschatten of een route geschikt is. Ook kijken we naar het vergroten van de bekendheid van de natuurrecreatie bij de doelgroep, en gaan we zorgen dat mensen zich welkom voelen.

Samen met de doelgroep

Mensen uit de doelgroep zijn actief betrokken bij het project. Zij helpen ons onder meer bij het schouwen van de locaties. De schouw is een analyse van het gebied om te bepalen wat er voor de doelgroep nodig is om te zorgen dat zij de natuur kunnen beleven. Bij Oisterwijk hebben mensen in een scootmobiel en mensen met een visuele beperking ons geholpen. “Als boswachter had ik me nooit gerealiseerd dat je in een scootmobiel niet over een rietkraag kunt kijken, waardoor voor hen een mooi ven niet altijd beleefbaar is. Ook bleken sommige bordjes niet leesbaar”. Bij de Speelnatuur heeft de groep ook belangrijke tips gegeven. Kinderen van de Speeltuinbende gaan daar ook nog een test doen op toegankelijkheid en speelwaarde. In het voorjaar zal de Speelnatuur van OERRR feestelijk geopend worden.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij