Menu overslaan
27 februari 2018

Veel waardering voor pin-collectebus

Vijfhonderd vrijwilligers van NSGK liepen tijdens onze collecteweek met een collectebus met pinapparaat. Zij maakten deel uit van een proef van Stichting Collecteplan. Uit de tussentijdse resultaten blijkt: de pin-collectebus wordt door zowel collectanten als gevers gewaardeerd. 

Steeds meer mensen hebben weinig contant geld in huis. Voor iedereen die toch wil geven, zijn 24 goede doelen samen aan de slag gegaan met een collectebus waarmee zowel contactloos, met pin als met contant geld kan worden gedoneerd. Net zo makkelijk en veilig als in de supermarkt, met als enige verschil dat je als gever het bedrag zelf kunt bepalen. Het goede doel krijgt geen gegevens van de gever. Die blijft anoniem, zal niet gebeld worden en zit nergens aan vast. De 500 pinbussen worden na elke collecteweek doorgegeven aan een volgend collecterend fonds. Zo blijven de kosten beperkt en worden de bussen zo breed mogelijk ingezet.

Bij een collectebus waar alleen contant geld gedoneerd kan worden is de gemiddelde opbrengst 65 euro per bus. De gemiddelde opbrengst per pinbus bedraagt 141,50 euro, waarvan 33,50 euro is gepind. Bijna 25% van de donaties bij een collecte aan huis, is een donatie met de betaalpas of mobiele telefoon. ‘Met deze cijfers bewijst de nieuwe collectebus zich als succesvolle innovatie voor de goede doelen,’ aldus Wouter Langeveld van Stichting Collecteplan.

Ook collectanten zijn enthousiast over de nieuwe collectebus. Meer dan 90% geeft aan volgend jaar weer met de pinbus te willen collecteren. Langeveld: ‘Voor hen is het prettiger, want contant geld zorgt voor een zware bus en het nodige telwerk na afloop. Collecteren met pin is bovendien veiliger als je in het donker over straat moet.’ 

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij