Menu overslaan

7xMartijn: aangrijpende docu over leven met een gehandicapt kind

14 augustus 2013 - Hoe is het om te leven in een gezin met een kind met een handicap? In hoeverre beïnvloedt dit je als ouder, broer of zus? En wat zal de impact zijn van de geplande bezuinigingen in de zorg voor families in een dergelijke situatie? Filmmaakster Eline Bodbijl maakte een aangrijpende documentaire over leven met haar gehandicapte broer Martijn. De documentaire '7xMartijn' gaat 12 september in première. Een deel van de opbrengst van de film gaat naar NSGK.

In de documentaire brengt de Amsterdamse Bodbijl het leven van haar familie en verstandelijk beperkte broer Martijn in beeld. Martijn is een volwassen man, maar heeft het verstandelijke vermogen van een kind van vijf. Bodbijl vertelt: “Ik besloot filmmaker te worden. Toen ik dit aan mijn familie vertelde, was de eerste reactie: “Je moet een film over ons maken.” Ik wist toen nog niet eens dat ik documentaires wilde maken, blijkbaar kent mijn familie mij beter dan ik mijzelf ken. Het voelde daarom ook heel natuurlijk om met dit onderwerp te beginnen: mijn familie. Daarbij vind ik mijn broer Martijn heel bijzonder, omdat hij met al zijn beperkingen toch heel raak kan vertellen wie hij is. Mijn band met hem is heel speciaal”.


Bezuinigingen

"De bezuinigingen ervaar ik soms alsof er over ons hoofd heen gepraat wordt. Wij, mantelzorgers, hebben hier ook hele relevante dingen over te vertellen en toch word de discussie nooit met ons gevoerd. Als je ons mantelzorgers niet vraagt wat wij willen en kunnen, ben ik van mening, dat je ook niet uit naam van ons praten mag.

Ik illustreer in de documentaire 7x Martijn het gevoel dat er óver ons word gepraat, maar nooit mét ons. Hoeveel invloed heb je eigenlijk op besluiten die in Den Haag gemaakt worden? Besluiten waarvan de impact soms direct voelbaar is. Ook over dit onderwerp lopen de meningen van verschillende gezinsleden uiteen."

7xMartijn is een intiem familieportret en voor gezinnen met een gehandicapt kind wellicht herkenbaar. Kaarten voor de premiere zijn voor 5 euro te koop. 15% van de opbrengst van de film gaat naar NSGK.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij