Menu overslaan

Collectanten werven doe je zo

28 juni 2012 - Om nog meer gehandicapte kinderen te kunnen helpen moeten we groeien en om te kunnen groeien is het van groot belang dat we dit jaar weer nieuwe collectevrijwilligers vinden. Daarom zijn we begin mei gestart met het werven van nieuwe collectanten voor onze collecte in november. Gelukkig staan we daarin niet alleen, want veel vrijwilligers zijn samen met ons druk in de weer om nieuwe collectanten te werven. Bent u collecte-vrijwilliger of wilt u dat graag zijn en wilt u NSGK helpen bij het vinden van nieuwe collectanten? Dan helpen we u graag op weg met enkele wervingstips. 

Tips van organisator Melanie Deijn
Werven via Maatschappelijke Stages
Nieuwe wervingsfolder in de maak

 

Collecteren en werven tegelijk

Melanie Deijn is al meer dan 10 jaar collecteorganisator in Nieuwkoop. Ooit begon ze zelf als enige collectant; inmiddels heeft ze 40 collectanten onder haar hoede. De meesten wierf ze zelf op een hele speciale manier..met een sandwichbord op de brug!

Elke week is er in Nieuwkoop vlak bij de Albert Heijn een weekmarkt. Zo ook tijdens de jaarlijkse NSGK collecteweek. Wie naar de markt wil moet over een smal bruggetje. En daar midden op die brug staat Melanie elk jaar met een groot sandwichbord om haar nek en een collectebus in haar hand.

Ter plekke collecteert ze niet onverdienstelijk voor NSGK, maar ze doet nog meer. Want op het sandwichbord staan de namen van de straten waar ze nog geen collectanten heeft. Op de brug spreekt ze mensen aan en vraagt of ze het volgend jaar wellicht één van deze straten willen collecteren. En dat werkt. Op deze manier heeft Melanie al menig vrijwilliger weten te strikken.
Ze vraagt ze om hun naam en telefoonnummer en belt hen dan voor de volgende collecte.

Het helpt dat Melanie een behoorlijk groot netwerk heeft. Ze heeft jaren op de peuterspeelzaal en later op de buitenschoolse opvang gewerkt: dan ken je heel wat mensen.

Daarnaast collecteert Melanie vaak zelf een paar straten waar ze nog geen collectanten heeft. Tijdens het collecteren vraagt ze – naast de kleine bijdrage – ook of mensen wellicht bereid zijn volgend jaar een handje te helpen. ‘Je hebt zeker niet bij elke deur prijs’, zegt Melanie,'maar je ontwikkelt snel een gevoel voor wie je wel en niet moet vragen. Uiteindelijk lukt het me bijna altijd.’

Van Melanie hoorden we dat de gemeente Nieuwkoop recentelijk uitgebreid is. Dus voorlopig is Melanie nog niet klaar met werven en zal ze haar wervingstechnieken nog hard nodig hebben.

Werf collectanten via ‘Maatschappelijke stages’

Vanaf schooljaar 2011-2012 worden middelbare schoolleerlingen verplicht elk jaar 30 uur vrijwilligerswerk te doen ten behoeve van zaken van ‘algemeen maatschappelijk nut’.Steeds vaker zien we dat ‘collecteren’ ook onderdeel is van deze stage. Voor u is dit een uitgelezen kans om nieuwe collectanten te betrekken bij NSGK.

Wellicht is de ‘Maatschappelijk stage’ voor u interessant als u nog op zoek bent naar extra collectanten. Bel gewoon eens naar de plaatselijke middelbare school en vraag naar de ‘coördinator maatschappelijke stages’. Elk school heeft er een (of zou er een moeten hebben). Je kunt de coördinator laten weten dat u heel goed extra vrijwilligers kunt gebruiken bij:
-het organiseren van de collecte
-het collecteren (let op: onder de 16 jaar, moet er wel een begeleider mee)
-het werven van collectanten
-of het organiseren van een sponsoractie
.
 
Laat uw naam, email en telefoonnummer achter, eventueel met een linkje naar de site van NSGK. Of zorg dat de coördinator een brief en wat foldertjes van het NSGK krijgt. Veel coördinatoren vragen daarnaast ook om een korte beschrijving van het vrijwilligerswerk, zodat ze daarmee de leerlingen kunnen informeren.

Middelbare schoolleerlingen zijn vaak het beste te motiveren als ze iets samen kunnen doen. Dus samen collecteren op de markt is vaak een beter idee dan leerlingen alleen te laten collecteren.

Nieuwe flyer voor het werven van nieuwe collectanten

Nieuwe collectanten werven is niet altijd even gemakkelijk. Soms kan wat ondersteunend materiaal daarbij van dienst zijn. Speciaal op verzoek van de collecteorganisatoren wordt er een nieuwe flyer ontwikkeld die u hierbij kan helpen. De flyer bevat in compacte vorm informatie over NSGK en ook een bon waarmee  mensen zich gemakkelijk kunnen aanmelden. In september krijgt u – samen met het bestelformulier - een beperkt aantal van deze flyers toegestuurd. Als u er meer wilt, kunt u die altijd bijbestellen.

De NSGK collecte vindt dit jaar plaats van 12 t/m 17 november. Meer informatie over de collecte leest u hier.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij