Menu overslaan

De nieuwste column van Karin heet: Ni hao!

1 oktober 2012 -
Karin Zegwaard (31) werkt als projectadviseur bij NSGK. Karin is sinds haar geboorte zwaar slechthorend. In Karin's column vertelt ze iedere maand over ludieke en soms confronterende situaties waar zij vanwege haar beperking in terecht komt.
 

Ni Hao!

 
Op een laag krukje kijk ik vanaf de veranda naar de wolken die dicht boven het regenwoud hangen. Ik vind het nog steeds moeilijk te beseffen dat ik werkelijk in China ben. China, het land dat altijd al een magische aantrekkingskracht op mij heeft uitgeoefend. Al jaren verdiep ik mij in de cultuur, de geschiedenis en zelfs de taal van de Chinezen.

Vanuit de deuropening van het huis waar we de nacht hebben doorgebracht, verschijnt de oudere vrouw die bij haar dochters gezin inwoont. Voor het gemak heb ik haar ‘oma’ gedoopt. Samen kijken we in stilte naar het uitzicht. Hoewel ik een beetje Chinees spreek, behoort een gesprekje niet tot de mogelijkheden . In het Chinees kan een enkele lettergreep vier verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de manier waarop je het uitspreekt (hoog, laag, heel laag of neutraal). Het woord “ba” bijvoorbeeld kan zowel “acht”, als “uitrekken, “bewaken” en “dijk” betekenen. Daar kun je als slechthorende niet veel mee. Karakters schrijven kan ik wel, maar oma is helaas analfabeet.

Op het erf is een groep honden verschenen die de kippen en varkens van de familie lastig vallen. Oma pakt een stok om ze weg te jagen en ik volg haar. Glibberend door de modder gaan we de honden achterna. We lachen om elkaar en om de beesten die rare capriolen maken in hun haast om weg te komen. Wanneer de missie geslaagd is geven we elkaar een high five. Soms is het helemaal niet nodig elkaar te verstaan om echt contact te leggen.

Lees meer van Karins Columns.
 

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij