Menu overslaan

Deze maand in 'de favoriet van...'

13 januari 2012 - Deze maand in 'de favoriet van...' vertelt NSGK-medewerker Peter Camping over zijn favoriete NSGK-project. Welk project dat door NSGK ondersteund wordt maakt op hem de meeste indruk en waarom?

"De Volkstuinvereniging Hordijkerveld is een groene oase aan de rand van de deelgemeente IJsselmonde in Rotterdam. De vereniging vervult een maatschappelijke rol in de buurt en organiseert allerlei activiteiten waar buurtbewoners bij betrokken zijn. Bijzondere aandacht wordt besteed aan kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking. Niet als afzonderlijke groep, maar als deel van onze samenleving."

"Wat mij opvalt, is dat zij behoorlijk grensverleggend bezig zijn. Neem bijvoorbeeld de tuin en kooklessen voor kinderen die slecht zien (in samenwerking met Visio Onderwijs Rotterdam)."

"De vereniging heeft april 2010 met steun van NSGK een aangepaste speeltuin gebouwd, waar kinderen met en zonder beperking met elkaar kunnen spelen. In de openbaar toegankelijke speeltuin staan toestellen zoals een rolstoelwip, een rolstoelcarrousel, een vogelnestschommel en een klankkast voor kinderen met een visuele beperking."

"De speeltuin en de tuintjes worden onderhouden door een groep van veertig mensen met een verstandelijke beperking. Daarmee slaat men twee vliegen in één klap: Deze mensen kunnen op een nuttige manier aan het werk én de veelal oudere tuinders van het complex hebben een netjes onderhouden complex."

"De wereld is van en voor iedereen. Dat is de drijfveer van Hordijkerveld om op deze manier veel verder te gaan dan menige volkstuinvereniging. De eigenaren hebben zelf een kind met een handicap, en weten daarom dat er veel bijzondere mensen zijn die graag willen meedraaien in de maatschappij."

Peter Camping is regiocoördinator voor de NSGK-collecte in Zuid-Holland.


CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij