Menu overslaan

Deze maand in 'de favoriet van'...

30 januari 2012 - Deze maand in 'de favoriet van...' vertelt NSGK-medewerkster Ellen de Ruiter over haar  favoriete NSGK-project. Welk project dat door NSGK ondersteund wordt maakt op haar de meeste indruk en waarom?

"Een van mijn favorieten is sinds vorig jaar lunchroom, delicatessenwinkel en leescafé Prins Heerlijk in Tilburg. Ik ken het project al veel langer, sinds de start in 2008, maar vorig jaar ben ik er voor het eerst zelf geweest. Samen met drie collega’s kreeg ik een rondleiding en heb ik de medewerkers geholpen bij hun werkzaamheden. Bij Prins Heerlijk kan je heerlijk eten & drinken, midden in het centrum van Tilburg. Het is ook een fantastische plaats waar jonge mensen met leerproblemen en/of een (licht) verstandelijke beperking kunnen leren en werken in de bediening, de keuken en de huishouding, onder leiding van een professioneel horeca team."

"Prins Heerlijk onderscheidt zich van sommige andere horecagelegenheden voor of door mensen met een handicap door hun zeer professionele aanpak. Alle locaties zien er prachtig uit en het eten en drinken is prima. Maar waarin Prins Heerlijk zich vooral positief onderscheid is de nadrukkelijke aandacht voor opleiding en doorstroming van de medewerkers: iedereen wordt opgeleid voor een MBO-diploma."

"In alle contacten met andere organisaties, leveranciers, fondsen, serviceclubs, wordt benadrukt hoe belangrijk werkervaring is en wordt gekeken op welke manier deze organisaties daaraan kunnen bijdragen. Zo heeft de lokale Rotary niet alleen geld opgehaald voor dit initiatief maar hebben de medewerkers er ook een receptie en diner verzorgd. Leveranciers wordt gevraagd om een stageplaats te creëren zodat de medewerkers ook buiten de eigen leer/werkplek ervaring op kunnen doen."

"Uitgangspunt van Prins Heerlijk is de leerling-medewerkers serieus nemen. Daarom luistert men aandachtig naar wat zij willen, kijkt goed naar wat zij kunnen, en denkt steeds na over de best passende begeleiding. Omdat zij hun jongeren serieus nemen, stellen zij ook eisen. Inzet en motivatie zijn noodzakelijk. De gast/klant is 'koning', en Prins Heerlijk wil kwaliteit leveren.
Alle leerling-medewerkers krijgen eigen taken en verantwoordelijkheden, afgestemd op hun mogelijkheden. Zij worden gestimuleerd zélf te bedenken hoe een taak aan te pakken, of een probleem op te lossen. Zo leren de leerlingen stap-voor-stap op zichzelf te vertrouwen en zo zelfstandig mogelijk te werken. Een prachtige plek, en zeker een bezoekje waard!"
 
Kijk voor meer informatie op: www.prinsheerlijktilburg.nl

Ellen de Ruiter is manager van de afdeling Handicap & Samenleving. 


CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij