Menu overslaan

Deze maand in Karin's column: De Trein

5 september 2011 - Karin Zegwaard (30) is als projectadviseur werkzaam bij NSGK. Karin is sinds haar geboorte zwaar slechthorend. In Karin's column vertelt ze iedere maand op humoristische wijze over ludieke en soms confronterende situaties, waar zij vanwege haar beperking in terecht komt. Deze maand in Karin's column: De Trein.

De Trein
 

Verdiept in mijn krant sta ik te wachten op de trein. Ik ben vroeg vandaag en het perron wordt langzaam opgevuld door mijn medereizigers. Na een dag hard werken wil ik alleen maar snel naar huis en ik voel dat dat voor de mensen voor, naast en achter mij eveneens geldt.

Ik ben bij een interessant artikel aangekomen als ik in mijn ooghoek een onrustige beweging waarneem. De vrouw naast mij slaat haar tijdschrift iets te fanatiek dicht, twee mensen verderop halen vanuit hun jaszak hun mobiel tevoorschijn. Ik reis al jaren met de trein en weet dat ik nu snel tot handelen over moet gaan. Ik schakel mijn gehoorapparaten in en vang direct de zangerige stem van een omroeper op die, vervormd en daardoor onverstaanbaar, tussen de hoge stationsoverkapping galmt.

Vroeger raakte ik hier nog wel eens van in paniek. Wat is er aan de hand? Is er iets met mijn trein of hoef ik me geen zorgen te maken? Moet ik een conducteur opzoeken die mij kan vertellen wat te doen? Maar dat was vroeger. Inmiddels weet ik dat ik mij slechts hoef over te geven aan mijn diepste instinct. Ik observeer de menigte en zodra deze zich in beweging zet manoeuvreer ik mij in het hart van de kudde. Veilig omringt door forenzen laat ik mij de trap afvoeren, om enkele meters verderop een andere trap te bestijgen die mij naar mijn trein brengt. Er is nog een plaatsje vrij en ik nestel mij op de bank. "Doof zijn is niet ingewikkeld, het is slechts een kwestie van ervaring" denk ik nog, voordat de trein zich in beweging zet en ik weer in mijn krant duik.

Vanaf nu is Karin iedere maand te volgen op www.nsgk.nl. Lees ook haar columns Vakantie en Kopje Koffie

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij