Menu overslaan

Deze maand in Karins Column: 'Doe eens normaal man!'

5 oktober 2011 -
Karin Zegwaard (30) is  als projectadviseur werkzaam bij NSGK. Karin is sinds haar geboorte zwaar slechthorend.  In Karin's column vertelt ze iedere maand op  humoristische wijze over ludieke en soms  confronterende situaties, waar zij vanwege haar beperking in terecht komtDoe eens even normaal man!
“Vanavond Felix Rottenberg, Jack de Vries, Mirjam Sterk en mijn tafelheer is Jan Mulder. Dit is de Wereld Draait Doorrrrrrr”. Ik hoor Matthijs zijn vertrouwde lijstje met gasten afratelen en verheug me op een fijne aflevering van DWWD. Na een gezellige borrel met een vriendin ben ik laat thuis en volstrekt onwetend van al het wereldnieuws.

Nederland heeft een nieuwe politieke rel, constateer ik na de eerste minuten tv al snel. Iets met Rutte en Wilders, maar wat precies…. Tijdens het kijken schuif ik steeds meer richting het puntje van de bank. Rottenberg en De Vries zijn verwikkeld in een heftige discussie. “Geen respect voor de minister president…” zie ik langskomen. Daarna een tijd niets. “Het niveau in de Tweede Kamer gaat achteruit….” meent Mulder later. Weer een tijd niets. Ik probeer mijn frustratie in de hand te houden.

Eindelijk dan: een filmpje van de gewraakte scene! Rutte staat voor het spreekgestoelte, Wilders voor de interruptiemicrofoon. “Nee, hij zei dat de islamitische aap nu uit de mouw komt, dat is beeldspraak” zie ik Rutte zeggen. “Ach” zegt Wilders. “Wat nou ach, doe toch eens even normaal man!” reageert Rutte driftig op het scherm. “Heren, laten we fatsoenlijk met elkaar omgaan” dient Wilders hem van repliek. Ik blijf lichtelijk in verwarring achter.

De verwarring duurt niet lang. Na meer dan twee decennia ervaring ben ik wel gewend aan de erbarmelijke staat van de Nederlandse ondertiteling en kan ik het puzzeltje in elkaar passen. Waar Rutte stond, moest Wilders zijn en waar Wilders het laatste woord had moest de Kamervoorzitter in het plaatje worden gepast. 9/11, Pim Fortuyn, Theo van Gogh, de aanslagen in Noorwegen…Ik heb het allemaal meegekregen, maar bepaald niet dankzij de publieke omroep. Helaas wordt dat wel als volstrekt normaal gezien.

Lees meer Karins Columns

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij