Menu overslaan

Deze maand in Karins Column: GonorrHoe?

1 december 2011 -

Karin Zegwaard (30) is  als projectadviseur werkzaam bij NSGK. Karin is sinds haar geboorte zwaar slechthorend.  In Karin's column vertelt ze iedere maand op  humoristische wijze over ludieke en soms  confronterende situaties, waar zij vanwege haar beperking in terecht komt.
Gonorrhoe?


Terwijl buiten de regen tegen de ramen aan slaat en de temperatuur aardig winters aanvoelt, nestelen mijn vriend Xander en ik ons behaaglijk op de bank voor de televisie. Op een van de publieke omroepen is een interessante documentaire over het dagelijks leven in de 19e eeuw. Lang kijken we echter niet. Doordat Xander en ik beiden een nogal brede en onorthodoxe belangstelling hebben (één van de redenen waarom we bij elkaar zijn) zijn we al snel verwikkeld in een druk gesprek over de voor- en nadelen van het leven vroeger.

Op een gegeven moment belandt onze conversatie bij het onderwerp 19e eeuwse ziekten. “Syfilis tastte je centrale zenuwstelsel aan”, brengt Xander in. “Maar wat dacht je dan van gonorroe!”, probeer ik hem af te troeven. “GonorrHoe?”, waar heb jij het nou weer over?” “Dat was toch ook een geslachtziekte”, opper ik wat onzeker. “Schat, dat spreek je uit als gonorreu”. Met een rood hoofd van schaamte verdedig ik mezelf. “Hoe moet ik dat nou weten! Er staat toch gewoon een –oe achter als je het woord tegenkomt in een tekst. Je hoort het hoogstens eens op tv voorbij komen en dan lees ik alleen de ondertiteling!”

Als de schaamte wat gezakt is, durf ik verder te vragen. “Heb ik dat nou vaker, dat ik woorden verkeerd uitspreek omdat ik ze niet hoor?” Ik zie dat Xander wat voorzichtig is. Hij wil me niet kwetsen, maar ook niet voorliegen. “Nou, ik hoor wel eens wat voorbij komen. Je zegt bijvoorbeeld altijd sowiéso, terwijl je het hoort uit te spreken als sowiesó. En dan heb je ook nog dat je het altijd hebt over reevers op een net jasje, terwijl je ‘revèr’ hoort te zeggen.

Ik denk aan alle keren dat ik op de universiteit tegen mijn hoogleraren heb gezegd dat ze een microfoontje waarmee ik ze beter kon verstaan op hun reevers konden spelden omdat ik ze anders sowiéso niet zou horen. Opnieuw staat het schaamrood op mijn kaken en om me een houding te geven kijk ik maar weer naar de tv. Daarop is een inmiddels een nieuwsprogramma met item over de playboyfoto’s van Neerlands knuffelbimbo Britt. De presentator stelt dat de foto’s wat onorthodox zijn. “Onorthodox? Wat is dat?” vraagt Britt kirrend. Ik voel me al direct een stuk beter. Ik mag sommige woorden dan misschien verkeerd uitspreken, ik weet tenminste wel wat ze betekenen!

Lees meer Karins Columns

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij