Menu overslaan

Deze maand in Karins Column: wakker worden als je slechthorend bent.

11 november 2011 -

Karin Zegwaard (30) is  als projectadviseur werkzaam bij NSGK. Karin is sinds haar geboorte zwaar slechthorend.  In Karin's column vertelt ze iedere maand op  humoristische wijze over ludieke en soms  confronterende situaties, waar zij vanwege haar beperking in terecht komt.
Wekker

Ik loop door een groen bos. Ik zie vogels in de boomtakken zitten, mussen, merels en een enkele Vlaamse gaai. Een zacht briesje laat de bomen en struiken bewegen, iets verderop zijn de contouren van een idyllisch meertje zichtbaar. Ik voel me rustig, ontspannen en volkomen op mijn gemak. Ineens verandert alles. Ik sta in een discotheek vol dansende mensen. Felle lampen flikkeren op de maat van de muziek en doen vreselijk pijn aan mijn ogen. Ik zoek een uitweg, maar constateer dat ik die niet kan vinden. Ik wil hier weg, ik wil hier uit! In paniek vliegen mijn ogen open en ben ik wakker.

Jarenlang was dit de manier waarop mijn ochtend begon. Het was een tweede natuur geworden om mijn hand zo snel mogelijk richting nachtkastje te bewegen om mijn wekker uit te zetten. Een prachtig ding was het. Rechthoekig, blauw met groene jaren tachtig zigzagmotiefjes en aan de bovenkant een grote lamp. Je kon er duidelijk aan zien dat hier een team briljante koppen had gewerkt aan het vraagstuk: hoe krijg je een dove wakker? Na lang nadenken en puzzelen werd de oplossing gevonden in een flitslicht met de sterkte van een stroboscoop of vuurtorenlamp. Waar horenden tenminste nog kunnen kiezen voor Giel Beelens “begin de dag met een dansje” of een op een prettig volume ingestelde digitale wekker, was dit volgens de zorgverzekeraar toch echt de enig mogelijke oplossing voor doven.

Jaar na jaar heb ik mijzelf, logerende familieleden, vrienden en vriendjes gemarteld met dit onding. Tot die ene mooie dag dat ik mijzelf in de winkel tegenover een daylight wekker zag staan. Zo eentje die met een vriendelijk licht langzaam de opkomende zon nabootst. Het was een gok, een dure gok, maar ik moest het proberen. Sindsdien is het voor mij weggelegd om op een humane manier de dag te beginnen.

En de zorgverzekeraar met zijn hulpmiddelen voor mensen met een beperking? Ik hoop dat zij op een dag het licht zien en beseffen dat gehandicapten ook maar gewoon mensen zijn. Zo moeilijk is het niet.

Lees meer Karins Columns

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij