Menu overslaan

Dierense Speeltuin officieel ambassadeur van Samen Spelen

24 oktober 2011 - Afgelopen vrijdag opende de Dierense Speeltuin haar gerenoveerde deuren. De Speeltuin is volledig aangepast volgens de aanbevelingen van de Speeltuinbende, het kindertestteam van NSGK. Veel speeltuinen in Nederland zijn niet toegankelijk voor kinderen met een handicap. Met behulp van de Speeltuinbende wil NSGK daar verandering in brengen. De Dierense Speeltuin is nu de 2e speeltuin in Nederland die zich officieel ambassadeur van het NSGK project 'Samen Spelen', mag noemen.

In 2010 is NSGK van start gegaan met het 3-jarige project Samen Spelen. Het doel? Speeltuinen in heel Nederland toegankelijk krijgen voor kinderen met een handicap. Onderdeel van het project is de Speeltuinbende, een groep kinderen met én zonder handicap, die speeltuinen door het hele land testen op (on)toegankelijkheid. Want NSGK vindt dat in álle speeltuin in Nederland  kinderen met een handicap welkom moeten zijn en samen moeten kunnen spelen met andere kinderen.

De Dierense Speeltuin nam vorig jaar contact op met de Speeltuinbende, omdat ze bezig was met het ontwikkelen van een nieuwe waterattractie. De speeltuin was al best goed toegankelijk, maar de vereniging vond dat het nóg beter kon. Zo vertelt vrijwilligster Sonja Kapel Pauli: " We hebben grondig naar het rapport van de Speeltuinbende gekeken. Zo hebben we bij verschillende toestellen voet- en handsteunen geplaatst en hebben we ervoor gezorgd dat het overzicht in de speeltuin is verbeterd ten behoeve van de veiligheid. Daarnaast hebben we een aantal rustpunten gecreëerd, zodat kinderen ook kunnen uitrusten. Door het plaatsen van rubberen matten zijn de schommels nu ook bereikbaar voor kinderen in een rolstoel. En het allerbelangrijkste is dat onze nieuwe water- en zandattractie optimaal toegankelijk is voor kinderen met een beperking. We kunnen nu echt zeggen dat álle kinderen in onze speeltuin terecht kunnen, en daar zijn we heel erg trots op.”

Tijdens de opening afgelopen vrijdag mochten álle kinderen voor het eerst de nieuwe attractie uitproberen. NSGK kinderambassadeur Glenn noemde het eindresultaat vrijdagmiddag 'supergaaf!' En ook de 4-jarige Luna, lid van de Speeltuinbende, was niet weg te slaan bij de waterspeelplaats. Beide kinderen zitten in een rolstoel, maar dat vormde voor hen geen enkele belemmering om mee te kunnen spelen.

De Dierense Speeltuin is het ultieme voorbeeld van hoe een reguliere speeltuin, met een beetje extra zorg, haar speeltuin toegankelijk kan maken voor kinderen met een beperking. Daarom mag de speeltuin zich officieel ambassadeur noemen van 'Samen Spelen' en zal de komende jaren een voorbeeldrol vervullen voor speeltuinen in de regio.

Meer weten over Samen Spelen? Kijk dan op www.speeltuinbende.nl.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij