Menu overslaan

Documentaire 'De Kinderen van de Hondsberg' wint publieksprijs Nederlands Film Festival

3 oktober 2011 - In 1998 filmde documentairemaker Van Dalen een groep kinderen in De Hondsberg, een instelling voor kinderen met een verstandelijke beperking.  Anno 2011 zocht hij zes inmiddels volwassen ex-bewoners opnieuw op.  De documentaire, mede mogelijk gemaakt door NSGK, ontving afgelopen weekend de publieksprijs op het Nederlands Film Festival. 

In de Hondsberg worden kinderen met een verstandelijke beperking, vaak gecombineerd met ontwikkelingsstoornissen en gedragsproblemen, opgevangen. Van de kinderen die van Dalen in 1998 volgde hebben sommigen, ondanks alle opstartproblemen, een zelfstandig leven op weten te bouwen. Anderen hebben daar nog veel hulp bij nodig. In de documentaire vertellen ouders, verzorgers en behandelaars over hun ervaringen.

Zo waren de vooruitzichten van de onhandelbare Boyce  in 1998 weinig rooskleurig. Maar hij heeft zelfstandig een eigen leven opgebouwd. Terugkijkend op zijn jeugd, stelt Boyce dat hij alles anders aan zou pakken: ‘Als ik kinderen zou krijgen, zou ik het tien keer beter doen, ik zou ze zoveel liefde geven.’ Van Dalen laat de zes vertellen over hun leven en versnijdt de beelden met opnames uit 1998. Leiden ze het leven waar ze als kind in De Hondberg zo levendig over fantaseerden? Bekijk hieronder de trailer van 'De Kinderen van de Hondsberg'.

Het tweeluik 'De Kinderen van de Hondsberg - 2011' wordt op 23 en 30 oktober door de NCRV om 21.05 uur uitgezonden op Nederland 2.  Op maandag 7 november vindt in De Rode Hoed in Amsterdam een debat plaats over de bezuinigingen in de zorg voor kwetsbare kinderen en jongeren zoals deze in 'De Kinderen van De Hondsberg' voorkomen.
 


CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij