Menu overslaan

Downistie heeft opvattingen veranderd

27 mei 2011 - Liefde, bedrog, zwangerschap en ziekte – honderdduizenden kijkers hebben meegeleefd met de verwikkelingen in de soap Downistie. De serie, mogelijk gemaakt door NSGK, maakte veel los. Uit onderzoek blijkt dat 20% van de kijkers een andere opvatting heeft gekregen over mensen met Downsyndroom.

Donderdag 26 mei werd de laatste aflevering van Downistie uitgezonden in De Wereld Draait Door. Uniek aan deze soap was dat er uitsluitend acteurs met Downsyndroom in meespeelden. Dat maakte veel reacties los. Al weken vóór de eerste uitzending werd het programma besproken in vele media zoals de Volkskrant, het AD, NRC, SBS Shownieuws, Pauw en Witteman en Koffietijd. De meningen waren verdeeld; zelden werd er zoveel gediscussieerd over de vraag wat mensen met Downsyndroom wel of niet kunnen doen.

En ook na de uitzendingen bleven de meningen verdeeld, bleek uit onderzoek van Maurice de Hond. Van de kijkers vond 45% de serie een goed initiatief; 21% vond het niet goed, 34% had geen mening. 49% vond dat de serie mensen laat nadenken over de positie van mensen met Downsyndroom in de samenleving; 17% was het daar niet mee eens. En circa 20% van de kijkers heeft door de serie een andere opvatting gekregen over mensen met Downsyndroom, aldus Maurice de Hond.

Downistie werd in twaalf afleveringen van drie minuten uitgezonden in De Wereld Draait Door. De soap werd mogelijk gemaakt door NSGK. NSGK hoopt dat de serie een aanzet geeft om in de toekomst meer acteurs met een handicap te laten zien op tv. De afleveringen van Downistie zijn nog te zien via de website van De Wereld Draait Door.

NSGK steunt jaarlijks zo’n 250 kleine en grote initiatieven voor kinderen en jongeren met een handicap op het gebied van vrije tijd, wonen, scholing, werk en voorlichting. Dat kan dankzij de steun van donateurs en vrijwilligers. Helpt u ons om jongeren zoals de Downistie-acteurs een kans te geven? Dat kan door u nu aan te melden als donateur.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij