Menu overslaan

Duizenden bezoekers genieten van Festival 5D.

12 september 2010 -
Duizenden bezoekers hebben 11 september genoten van Festival 5D, het cultuurfestival voor zicht, tast, reuk, smaak en gehoor. Het was een enerverende dag vol theater, muziek, culinair vermaak en veel meer. Voor mensen met én zonder handicap.

Culturele evenementen zijn voor mensen met een handicap vaak slecht toegankelijk. Tal van praktische beslommeringen kunnen immers in de weg staan: zullen ze iets kunnen zien vanuit hun rolstoel, wordt hun blindengeleidehond toegelaten, kunnen ze hun elektrische rolstoel opladen, zijn er rustruimtes aanwezig? Naar aanleiding van haar 60-jarig jubileum besloot NSGK daarom een ‘inclusief’ festival te organiseren, waar mensen met én zonder handicap samen konden genieten van muziek, dans en theater.

Het resultaat is Festival 5D; een cultuurfestival voor iedereen! Er waren tal van praktische maatregelen genomen voor mensen met een handicap; het terrein was rolstoelvriendelijk gemaakt, er waren gebarentolken en ringleidingen aanwezig voor doven en slechthorenden, het programmaboekje was in braille beschikbaar, noem maar op. Niet alleen was het festival volledig toegankelijk voor bezoekers met een handicap, maar ook traden, naast reguliere artiesten, artiesten met een handicap op.

Neem het dance-optreden van Krause op Festival 5D. De beats van de muziek werden versterkt door een trilvloer, een aroma-dj voegde een geurdimensie toe en signdancers vertaalden de muziek in gebaren. Dat maakt het optreden niet alleen toegankelijk voor dove mensen; het wordt een intensere beleving voor iedereen. Dat geldt ook voor eten in het donker: dagelijkse kost als je blind bent, maar in de Nachtbrasserie van Festival 5D kon iedereen het proberen; het geeft een nieuwe dimensie aan eten.

Op Festival 5D waren ook 'gewone' optredens, zoals cabaret van Sara Kroos, theater van Wijnand Stomp, poppentheater van de Muzen, muziek van Frits Lambrechts. En bezoekers gingen zelf aan de slag met workshops dans (waaronder natuurlijk rolstoeldansen), muziek en schilderen. Maar ook fotograferen in het donker, je kleding laten pimpen, de uitkijktoren beklimmen. Wie moe was van alle zintuigprikkelingen kon even bijkomen met een massage van een van de festivalmasseurs.

De Familie Groenewold uit Groningen was samen met hun gehandicapte dochter Anna (4) naar Amsterdam gekomen. De familie genoot zichtbaar van de festiviteiten: “Omdat Anna in een rolstoel zit en gevoelig is voor prikkels zijn we heel selectief geworden in waar we haar mee naartoe nemen. Er komt zo veel bij kijken dat we maar zelden een dagje uit gaan. Maar op dit festival kunnen we met haar rolstoel overal komen. Ze kan zelfs in de draaimolen en kan er geen genoeg van krijgen! Het is geweldig om haar zo te zien genieten”

Zo ook de familie van den Brink uit Amersfoort.Ik heb de hele dag zo trots als een pauw over het festival gelopen met mijn 2 gehandicapte zoontjes van 3. De reuze teddybeer waar ze heerlijk op konden liggen; de draaimolen waar vrijwilligers een oogje in het zeil hielden; de lieve toiletvrijwilligers die zelfs bij een onaangename poepbroek zeiden dat ik een geweldig kind heb; de sfeer met allemaal blije mensen; het enorme aanbod aan voorstellingen. NSGK enorm bedankt dat jullie deze geweldige dag mogelijk hebben gemaakt.”

Geen enkel ander Nederlands festival is ooit zo ver gegaan om ook mensen met een handicap te verwelkomen. Met het organiseren van festival 5D wil NSGK dan ook een voorbeeld stellen voor andere evenementen door te laten zien dat toegankelijkheid helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

Wilt u meer foto’s zien van festival 5D?
Klik dan hier.


CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij