Menu overslaan

Het favoriete NSGK-project van Karin

18 september 2012 -
Deze maand in 'de favoriet van...' vertelt NSGK-medewerkster Karin Zegwaard over haar favoriete NSGK-project. Welk project dat door NSGK ondersteund wordt maakt op haar de meeste indruk en waarom? 
 
Wat is jouw favoriete NSGK-project?
Festival 5D: een cultuurfestival voor de 5 zintuigen, dat volledig toegankelijk is voor mensen met een handicap.

Wat maakt dit project voor jou bijzonder?

Wat dit project voor mij bijzonder maakt is dat Festival 5D het fenomeen festival toegankelijk en vooral ook leuk maakt voor een groep die gewoonlijk vergeten wordt; mensen met een beperking. Op festivals kom je in aanraking met nieuwe muziek, theatervoorstellingen, films en natuurlijk ook nieuwe mensen. De festivalsfeer is ook bijzonder, met z’n allen genieten van het culturele aanbod en lekker relaxen, drinken en eten. Het ‘alles kan en alles mag’ gevoel.

Voor mij is dit festival persoonlijk bijzonder. Vroeger ging ik vaak met vrienden naar festivals, maar omdat ik zelf slechthorend ben heb ik het daar eigenlijk nooit zo naar mijn zin had. Op festival 5D is niet alleen rekening gehouden met fysieke toegankelijkheid, ook het programma zelf is erop gericht dat iedereen een leuke tijd heeft. Het komt niet aan op één zintuig, je kan van alles ervaren. Eten in het donker, bijzondere geuren ruiken en raden, dansen op een trilvloer, je ogen uitkijken bij het straattheater, een workshop buikdansen volgen…. Voor het eerst kan ik op een festival met mijn horende vrienden écht samen dingen doen en samen lol hebben in plaats van dat er alleen maar muziek is of voorstellingen met gesproken teksten. Festival 5D betekent voor mij dat ik ook mee kan doen, zonder dat ik meteen in hokje van gehandicapte wordt geduwd.

Wat denk je dat dit project betekent voor kinderen en jongeren met een handicap?
De vanzelfsprekendheid waarmee op festival 5D (vaak met hele kleine aanpassingen) rekening wordt gehouden met verschillende handicaps is mijn inziens een heel belangrijke ervaring, juist voor kinderen en jongeren. Hun zogenaamde ‘anders zijn’ speelt op dit festival geen rol. Ze maken mee dat hun handicap (voor één keertje) geen probleem is bij een openbaar evenement. Ze ervaren dat het normaal is dat ze mee kunnen doen, zonder dat het gedoe oplevert of dat ze bij de organisatie om een ‘andere’ behandeling moeten vragen. Ik hoop dat de kinderen en jongeren die Festival 5D bezoeken deze ervaring meenemen in hun dagelijks leven. Dat ze gaan voelen dat zij er net zo goed toe doen en hun eigen volwaardige rol.
 
Kijk voor meer informatie over Festival 5D op www.festival5d.nl

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij