Menu overslaan

Het favoriete NSGK-project van Maria.

19 maart 2012 - Deze maand in 'de favoriet van...' vertelt NSGK-medewerkster Maria Ouwehand over haar favoriete NSGK-project. Welk project dat door NSGK ondersteund wordt maakt op haar de meeste indruk en waarom?

Mijn favoriete project is Netwerk Rondom; een netwerk voor en door ouders van kinderen met een verstandelijke handicap.

Ouders moeten vroeg of laat hun volwassen wordende kind loslaten, ook als je kind een beperking heeft. Ouders blijven dan vaak op de achtergrond een belangrijke rol spelen. Maar hoe moet dat als je er niet meer bent en zelf geen zorgzaam oogje meer in het zeil kunt houden? Wie zorgt er dan dat je kind gelukkig blijft? Netwerk Rondom helpt ouders bij het opstellen van een zorgtestament, waarin zij samen met hun kind de persoonlijke zorgwensen voor nu en later kunnen vastleggen.

Ik heb de initiatiefnemer en projectleider ontmoet en zij overtuigden me ervan hoe belangrijk het is dat je – juist als jij en je kind nog jong zijn – al nadenkt over de toekomst. Ze toonden dat dat verder gaat dan financiën of fysieke zorg. Sommige ouders zijn bijvoorbeeld gelovig en willen dat het geloof een plek houdt in het leven van hun kind. Of hun kind is dol op sporten en gaat altijd met zijn vader sporten. Wie doet dat als vader dat niet meer kan?

Wat me ook aansprak was dat het (sociale) netwerk van ouders en kind hierbij wordt betrokken. Iemand uit het netwerk kan bijvoorbeeld met het kind naar de sportschool te gaan, of iemand kan administratieve zaken voor het kind gaan afhandelen. Zo komt niet alle zorg op de schouders van een voogd.

Veel ouders vinden het moeilijk om onder ogen te zien dat ze niet altijd voor hun gehandicapte kind kunnen zorgen. Netwerk Rondom ziet hoe ouders worstelen met angsten en vragen, maar zij helpen ze om na te denken over het leven van hun kind wanneer zij er zelf niet meer zijn. Op deze manier kunnen ouders op hun eigen tempo en op hun eigen manier hun kind een stevige basis geven voor de toekomst.

Meer weten over Netwerk Rondom? Kijk dan op www.netwerkrondom.nl
 

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij