Menu overslaan

Het favoriete NSGK-project van Matty Beens

3 januari 2013 - Deze maand in ‘de favoriet van…’ vertelt NSGK-medewerker Matty Beens over haar favoriete NSGK-project. Welk project dat door NSGK ondersteund wordt maakt op haar de meeste indruk en waarom?

Wat is je favoriete project?
“Mijn favoriete project is Het Thuishuis in Veenendaal. Het is het thuis voor 9 jongeren met een verstandelijke beperking die er zelfstandig wonen. In 2001 zijn de ideeën voor het Thuishuis, een ouderinitiatief voor een kleinschalige woonvorm, ontstaan. Ouders verwoordden het heel mooi:

“Van Het Thuishuis willen wij een huis maken waar onze kinderen zich thuis voelen. Veilig, niet apart, maar midden in de wereld.”

Wat is je persoonlijke link met dit project?
Het Thuishuis is niet zo ver bij mij vandaan en ik maakte voor het eerst kennis met hen door de projectcollecte van vorig jaar. Het huis was nog volop in aanbouw en een aantal ouders heeft zich actief ingezet voor de collecte met een prachtig resultaat voor Het Thuishuis en NSGK.

Wat maakt juist dit project voor jou bijzonder?
Mijn eigen kinderen zie ik steeds meer hun eigen leven vormgeven nu ze ouder worden en ik zie hoe ze daar van genieten, van leren en zich ontwikkelen. Ik vind het erg belangrijk dat initiatieven van ouders voor de toekomst van hun kinderen gesteund worden. Ouders en jongeren hebben veel geduld en doorzettingsvermogen nodig om een toekomst met meer zelfstandigheid voor elkaar te krijgen. Ook de Thuishuisjongeren willen net als ieder ander graag zelf bepalen hoe ze hun leven inrichten. Ze zijn er aan toe om op een bepaald moment op zichzelf te gaan wonen om een eigen, volgende stap richting de toekomst maken.

Wat denk je dat dit project betekent voor kinderen en jongeren met een handicap?
Het is zo waardevol omdat de jongeren die nu in het Thuishuis wonen door hun verhuizing in aanraking komen met nieuwe taken. Ze nemen deel aan werkzaamheden die voor die tijd onmogelijk leken en krijgen de gelegenheid om zich te ontwikkelen en te ontplooien en trots te zijn op wat zij bereiken: Veilig, niet apart, maar midden in de wereld.


CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij