Menu overslaan

Het favoriete NSGK-project van Silvia Muije

17 januari 2013 -
Deze maand in 'de favoriet van...' vertelt NSGK-medewerkster Silvia Muije over haar favoriete NSGK-project. Welk project dat door NSGK ondersteund wordt maakt op haar de meeste indruk en waarom?

Wat is je favoriete project?
Mijn persoonlijke favoriet van alle NSGK-projecten is het tijdschrift Lotje&co, een blad voor ouders en naasten van zorg-intensieve kinderen.

Wat is je persoonlijke link met dit project?
In 2011 heb ik Veronique Werz, initiatiefnemer van het blad Lotje&co, geïnterviewd voor ons jaarverslag. Dit was een mooi gesprek. Zij heeft mij veel verteld over hoe het is om een zorgintensief kind groot te brengen. En ook over het ontstaan van Lotje&co en wat het betekent voor haar lezers. Tot dusver bestond er nog geen blad voor deze doelgroep en dat bleek een gemis.

Dat er behoefte is aan een blad als Lotje&co ervaar ik zelf in de praktijk. Als regiocoördinator collecte bij NSGK heb ik veel contact met onze vrijwilligers. Onder die groep bevinden zich ook ouders en naasten van zorg-intensieve kinderen. Van hen hoor ik terug dat ze héél erg blij zijn met Lotje&co, dat vol staat met mooie interviews, reportages, informatie en herkenbare ervaringen. Bijvoorbeeld over hoe moeilijk het is om iets voor jezelf of je gezin te organiseren. Het gaat over wat het doet met jou, met je gezin, met je relatie met je partner. En dan vooral hoe je daar het positieve uit kunt halen. Het laat de mogelijkheden achter de beperkingen zien. Verder is het gewoon een leuk blad met handige tips en gezellige uitstapjes. Zodra het nieuwe nummer uit komt, lees ik hem van voor tot achter.

Wat maakt juist dit project voor jou bijzonder?
Veronique is zelf moeder van een zorg-intensieve zoon en dus ook ervaringsdeskundige. Zij weet als geen ander hoe zij de doelgroep moet aanspreken. En de doelgroep is groot: zo’n 25.000 mensen! Het blad verschijnt vier keer per jaar. NSGK heeft het eerste nummer volledig gesteund en blijft het blad de komende jaren steunen tot het op eigen benen kan staan.

Wat denk je dat dit project betekent voor kinderen en jongeren met een handicap?
Het blad is uniek in zijn soort en voorziet duidelijk in een behoefte. Het is er speciaal om gezinnen met een gehandicapt kind tips te geven en te informeren.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij