Menu overslaan

Het favoriete NSGK-project van...Mariël

5 april 2012 -

Deze maand in 'de favoriet van...' vertelt NSGK-medewerker Mariël Verburg over zijn favoriete NSGK-project. Welk project dat door NSGK ondersteund wordt maakt op hem de meeste indruk en waarom?

 

 

"Mijn persoonlijke favoriet onder de NSGK-projecten is de soapserie Downistie, uitgezonden in 2011. Een gewone soap over vriendschap, ruzie, romantiek en bedrog, maar alle acteurs hebben het syndroom van Down. Tot dusver had ik van een soap nooit meer dan één aflevering gezien, maar van Downistie heb ik alle afleveringen gevolgd. Het enthousiasme waarmee de acteurs aan het werk zijn is heerlijk om te zien. Zij volgden acteerlessen, dachten mee over het scenario en beleefden de tijd van hun leven. Nog meer dan in de serie is dat te zien in hun mediaoptredens om de soap heen, zoals in de show van Paul de Leeuw waar zij te gast waren. Het plezier spat van het scherm. Hier zien we jongeren wiens droom is uitgekomen, wat is er mooier dan dat?

 
Interessant vond ik ook het debat dat Downistie losmaakte, want de serie bleef niet onopgemerkt. Downistie werd uitgezonden binnen De Wereld Draait Door, waardoor het een groot publiek bereikte; ongeveer een miljoen mensen hebben de serie gezien. Al weken voor de eerste uitzending barstte er een discussie los in de Nederlandse media. Mag dat zomaar, een soap met Down-acteurs? Een respectloze freakshow, vond de één. Juist een toonbeeld van emancipatie, vond de ander. Vele media mengden zich in het debat, van de Volkskrant tot SBS Shownieuws en van Pauw & Witteman tot NRC. Nog nooit werd er zo breed gediscussieerd over de vraag wat mensen met een handicap kunnen en mogen doen in onze samenleving. Alleen daarom al was Downistie een zinvol project, en voor mij als communicatieprofessional natuurlijk extra boeiend.

 
En wat heeft die discussie opgeleverd? Maurice de Hond heeft achteraf een kijkersonderzoek gedaan. Daaruit bleek onder andere dat 45% van de kijkers de serie een goed initiatief vond. 49% van de kijkers vond dat de serie je laat nadenken over de positie van mensen met Downsyndroom in de samenleving. En circa 20% van de kijkers heeft een andere opvatting gekregen over mensen met Down, volgens Maurice de Hond. De serie heeft dus voor veel mensen iets betekend.

 
De dvd van Downistie is in de maak. En binnenkort reizen de acteurs af naar het internationale Down-congres in Zuid-Afrika, om daar over hun Downistie-succes te vertellen. Als echte tv-sterren!"

Downistie op DVD bestellen? Klik hier.

Lees meer favorieten van NSGK-medewerkers
 

 

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij