Menu overslaan

Het favoriete NSGK project van...Roelie

9 juli 2012 - Deze maand in 'de favoriet van...' vertelt NSGK-medewerkster Roelie Rozema over haar  favoriete NSGK-project. Welk project dat door NSGK ondersteund wordt maakt op haar de meeste indruk en waarom?

"Mijn favoriete NSGK-project is 'De Baander'. Op deze prachtige plek in de provincie Drenthe staat de manege van Stichting Paardrijden Gehandicapten Meppel.
Deze stichting heeft tot doel het bevorderen van paardensport voor mensen met een beperking in Meppel en omstreken. De manege beschikt over een aangepaste accommodatie, waarbij gehandicapten ook gebruik kunnen maken van Huifbedrijden. Circa 60 vrijwilligers helpen mee om paardrijden en huifbedrijden mogelijk te maken voor mensen met een beperking.

Voor meervoudig gehandicapte kinderen is paardrijden moeilijk en soms helemaal niet mogelijk, omdat zij niet voldoende spierkracht hebben om hun evenwicht te bewaren. Huifbedrijden is een speciale manier van paardrijden voor mensen , die door hun ernstige verstandelijke en of lichamelijke beperking, niet gewoon op een paard kunnen zitten.

Een huifbed is een stalen constructie op wielen, waarin twee getrainde paarden van gelijke hoogte lopen. In het frame is boven de paardenruggen een zeil gespannen, waarop de ruiter kan liggen. Het zien, ruiken, horen en voelen is de manier om de sensatie van het paardrijden te beleven. Het is niet alleen een geweldige ervaring, maar het werkt bovendien therapeutisch. De cadans en de warmte van de paarden werken ontspannend, waardoor het lichaam op natuurlijke wijze wordt gemasseerd. Dit heeft een stimulerend effect op diverse vitale lichaamsfuncties. Kortom een activiteit, die erg geschikt is voor meervoudig gehandicapten, die nauwelijks mogelijkheden hebben om te bewegen.

Het is een prachtige plek om met kinderen naar toe te gaan. Zelf loop ik regelmatig met onze kleindochter in de wandelwagen naar De Baander om samen te genieten van de konijnen, cavia’s of geitjes van de kinderboerderij.

Ik vind De Baander een uniek project, omdat er volop kansen worden geboden op meer integratie van gehandicapten in de samenleving. "

Nieuwsgierig geworden? Kijk voor meer informatie op www.pgmmeppel.nl
 
 


CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij