Menu overslaan

Het Klokhuis ontrafelt onze hersenen

23 januari 2014 - Educatief TV-programma Het Klokhuis zendt vanaf dinsdag 11 maart een speciale serie uit over hersenen. Het meest ingewikkelde orgaan van het menselijk lichaam. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door NSGK. NTR-presentatrice Nienke de La Rive Box probeert in deze serie de geheimen van onze hersenen te ontrafelen en hersenenaandoeningen bespreekbaar te maken. Nienke praat hierover met kinderen en deskundigen.

De kinderen in deze serie spreken uit eigen ervaring. Ze zijn openhartig over de ingrijpende gevolgen van een hersenaandoeningen. Dit levert opmerkelijke portretten en persoonlijke verhalen op. Zo heeft Charlotte (10) een oma met Alzheimer die haar bijna niet meer herkent. Eric (37) lag na zijn ongeluk in coma en kan nu alleen nog spreken via een spraakcomputer. Justin (10) heeft autisme en zijn vriendje Donnie vertelt hoe hij daarmee omgaat. Mika (6) kan écht bijna niet stilzitten en doet mee aan een onderzoek naar ADHD.

De serie behandelt veelvoorkomende hersenaandoeningen zoals: coma, autisme, ADHD, dyslexie, epilepsie, Alzheimer. Nienke spreekt hierover ook met deskundigen, o.a. met een neuroloog, een kinderpsychiater en een hersenonderzoeker. Wat dóen onze hersenen precies? Waarin verschillen mensen en dieren qua hersenen? Hoe werkt ons geheugen? Hoe worden onze hersenen ziek? Nienke gaat op zoek naar de antwoorden en gaat hierbij zelfs zo ver dat ze haar hersenen laat scannen. Er is ook aandacht voor het computerbrein: neemt de computer het denken in de toekomst over van de mens? Kunnen we ons geheugen straks uitbreiden met speciale usb-kaarten? Naast de reportages zijn er ook weer bijzondere sketches en mooie liedjes in de afleveringen, die stof geven tot nadenken.

Kinderen hebben over het algemeen weinig kennis over de werking van de hersenen bij mensen met autisme en ADHD. Ze begrijpen niet goed wat het is, hoe het werkt en wat de gevolgen (kunnen) zijn. Door de kennis van kinderen over mensen met een gedragsstoornis te vergroten, hoopt NSGK de beeldvorming over deze groep positief te beinvloeden. 

De serie bestaat uit 9 aflevering die wekelijks op de dinsdag te zien zijn bij NTR op Ned. 3 om 18.25 uur. De serie start op dinsdag 11 maart. 
CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij