Menu overslaan

Interview: "Ik ben geboren zonder onderarmen-en benen. Boeien!"

25 oktober 2012 - "Ik ben geboren zonder onderarmen-en benen. Boeien!" Met die instelling won de 11-jarige Luke Boerdam 25 augustus de Cappies Award, een talentenshow voor kinderen met een beperking. Luke gaf tijdens de uitzending een spetterende show weg als DJ Luke. De jury koos unaniem voor hem. Met zijn overwinning wordt Luke de nieuwe kinderambassadeur van NSGK.

Hoe kwam je erbij om mee te doen aan de Cappies?
Vorig jaar zag ik hoe Glenn de Cappies won en kinderambassadeur werd van NSGK. Ik vond het zo’n leuk programma en wilde dolgraag meedoen. Mijn moeder heeft na de uitzending meteen met de programmamakers gebeld om me aan te melden. Lucille Werner zei me dat ik haar wel een beetje aan Glenn deed denken.

En toen won je! Wat ging er door je heen?
Echt helemaal geweldig! Het was mijn grootste wens om de Cappies te winnen. Ik was voor de uitzending best wel zenuwachtig. Ik dacht steeds ‘oh nee, laat het goed gaan’. Gelukkig ging het goed. Er waren twee bussen vol met fans meegekomen uit mijn dorp, met spandoeken en al. Toen ik aan het draaien was ging het hele publiek uit z’n dak! Xander de Buisonjé kwam na de uitzending nog naar me toe om me te vertellen dat hij me super stoer vond! Ik heb de uitzending inmiddels al meer dan 10 keer teruggekeken.

Word je al herkend op straat?
Echt wel! Een dag na de Cappies zat ik al in het Jeugdjournaal en ik ben al een paar keer op de radio geweest. En de burgemeester van Heerde heeft me uitgenodigd voor een gesprek. In de winkel zei laatst iemand: ‘he, ben jij niet van de Cappies?’ En tijdens een feestje wilden alle kinderen met me op de foto. Ik zei voor de grap: ‘Okay, voor 5 euro’. En toen kreeg ik het ook nog! Ik ben alleen nog niet te vinden op Youtube, dat vind ik wel jammer.

Wat vind je zo leuk aan DJ- en?
Ik hou van muziek. En met muziek kan je mensen blij maken. Als een zaal vol mensen je nadoet…dat is het mooiste wat er is!

Heb je wel eens last van je handicap?
Wij hebben het eigenlijk nooit over wat ik niet kan, alleen over wat ik wél kan. En ik kan bijna alles: voetballen, draaien en dansen. Ik zit op een normale school en ik ben de snelste van de klas. Schrijven doe ik met mijn beide armen en ik kan heel netjes schrijven zegt mijn juf. Op straat kijken mensen mij wel eens na en zeggen: “wat zie jij er raar uit?” Dat vind ik niet leuk, maar ja. Ik probeer me er niets van aan te trekken en gelukkig nemen mijn vrienden het altijd voor me op.

Is er ook iets dat je niet kunt door je handicap?
Ik zou graag met mijn vrienden wedstrijden willen kunnen voetballen, maar dat gaat niet.

Wat hoop je te bereiken als kinderambassadeur van NSGK?
Ik vind het heel belangrijk dat speeltuinen beter toegankelijk worden voor kinderen met een handicap. Ik heb al een paar leuke ideeën voor speeltoestellen. Een wip waar je ook met een rolstoel in kan en een achtbaan voor kinderen die een rollator, rolstoel of Segway gebruiken. Ik zit zelf niet in een rolstoel, maar ik heb sinds kort wel een stoere Segway gekregen van mijn ouders.

Is er nog iets anders dat je graag zou willen vertellen?
Het is groen en het draait plaatjes. Rara wat is dat?..... DJ pesto!

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij