Menu overslaan

Interview: 'Net als de regen stroomde het geld binnen'.

6 september 2010 -

Hetty van Meurs (52) uit Leidschendam collecteerde vorig jaar voor het eerst voor NSGK. Iedere dag trotseerde ze weer en wind om met haar bus op pad te gaan. Uiteindelijk wist ze in haar eentje maarliefst 816 euro op te halen.

“Ik werd gebeld met de vraag of ik collectant wilde worden. Ik werk zelf in de bejaardenzorg, en ik vind het belangrijk om me in te zetten voor mensen die het minder hebben dan ik. Het idee dat NSGK met mijn inzet kinderen aan een beter leven kan helpen, daar doe ik het voor. “

“Ik heb tijdens het collecteren van alles meegemaakt. Ik vond het erg grappig om te zien hoe mensen in huis echt op zoek moesten naar wat geld. Een vrouw voelde zich zo schuldig dat ze nergens kleingeld kon vinden, dat ze er zelfs een spaarvarken voor omdraaide. Ik weet nog dat het tijdens de collecteweek zo’n slecht weer was. Ik ging van huis met een paar spettertjes, maar onderweg barstte een verschrikkelijk noodweer los. Als een verzopen kat stond ik bij mensen voor de deur. “Wilt u niet even binnenkomen voor een kopje koffie?”, werd me dan gevraagd. Dat heb ik maar niet gedaan, maar ik merkte wel dat mensen uit medelijden opeens veel meer begonnen te geven. Net als de regen stroomde het geld binnen. Ik belde mijn man om te vragen of hij de aardappels vast op kon zetten, want ik geloofde niet dat ik voor etenstijd thuis zou zijn.”

“Toch krijg je ook wel eens minder positieve reacties hoor. Mensen die je vanachter hun gordijn aan zien komen, maar gewoon niet opendoen. Op een middag belde ik aan bij een dokter, die opendeed met een mondkapje voor. Ze zegt: hier moet je niet zijn, want hier is besmettingsgevaar. Ik denk, laat ik dan maar snel doorlopen. Achteraf vond ik het collecteren toch wel een bijzonder grappige ervaring.”

Dit jaar kan Hetty vanwege gezondheidsklachten helaas niet lopen, maar ze hoopt volgend jaar zeker weer van de partij te zijn.

Wilt u ook collectant of organisator worden?
Klik hier om u aan te melden.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij