Menu overslaan

interview: NSGK op de set van Downistie

21 februari 2011 - Het is zaterdagochtend 8.30 uur en op de set van de soapserie Downistie stroomt het langzaam vol. Ouders, broertjes en zusjes arriveren samen met de acteurs. De spanning is voelbaar, want vandaag wordt er een huwelijkscène opgenomen. Het piepkleine kerkje zit inmiddels vol met figuranten met het syndroom van Down. Want in Downistie spelen uitsluitend acteurs met het syndroom van Down.

Achter de coulissen worden de acteurs in de make-up gezet. Sara, alias Vicky, wordt in haar bruidsjurk gehesen. “Spannend he?” Fluistert Ruben, die in de serie Hubert speelt, tegen Sara. “Deze scène vind ik het aller-leukste, omdat ik deze jurk aan mag”, lacht Sara. “Anita uit GTST heeft deze jurk ook aangehad toen ze ging trouwen. Ik voel me een echte actrice nu!” Een van de visagisten knoopt Ruben een stropdas om. “Mam, lijk ik zo op papa toen jullie gingen trouwen?”

Vanachter de coulissen horen we de drama-coach aan het werk. Uit volle borst zingt ze een repertoire aan sinterklaasliedjes om de figuranten in de stemming te krijgen. “Wat zijn ze toch hysterisch aan het doen!” roepen Ruben en Sara. “Sinterklaas is allang voorbij joh!”

De acteurs in Downistie hoeven geen teksten uit hun hoofd te leren. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van eigen woorden, maar ze leren wel technieken om te improviseren. “En Sara, weet je nog wat je dadelijk moet zeggen? “ vraagt de visagiste. “Nee, ik ben zo zenuwachtig!” Nou, ik zou maar ‘ja’ zeggen”, lacht de visagiste. Maar Sara maakt zich niet alleen druk om haar tekst. “Wat zal mijn vriendje denken als hij me zo op TV ziet?”

De acteurs hebben de afgelopen weken niet alleen veel geleerd, maar er ook nieuwe vriendschappen bij gekregen. Samen beleven ze heel veel lol op de set en ook na de opnames doen ze vaak leuke dingen met elkaar. Ruben knijpt even in de hand van Sara. “Maar wij zijn goede vrienden, meer niet. Echt hoor! Daarom heet het acteren!”

“Sara, Ruben…jullie mogen op!” roept Jack de regisseur. En daar gaan ze. Sara’s moeder lacht naar haar dochter. “Het is al 10 jaar Sara’s grootste ambitie om te acteren en bekend te worden. Dit is echt een droom die uitkomt voor haar. Niet alle draaidagen zijn natuurlijk zo vrolijk als vandaag. De serie gaat over leven en dood en als ze een scène moet spelen waarin iemand dood gaat dan zie je dat er veel emoties loskomen. Dat is soms best moeilijk, maar ze vindt het vooral heel boeiend. En dat is bijzonder om te zien. Het is een diepe wens van mijn dochter om ooit een rolletje te bemachtigen in een grote soap. En dat deze soap het taboe doorbreekt dat soaps er alleen zijn voor gewone mensen, dat vind ik heel erg goed.”

Downistie is vanaf 11 maart wekelijks te zien in De Wereld Draait Door bij de VARA. De belevenissen rondom de soap en haar acteurs zijn te volgen op Facebook.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij