Menu overslaan

Interview Sander Smale:

3 maart 2011 - De 11-jarige Sander Smale uit Markelo won in augustus 2010 de CAPPIES AWARD. Met zijn overwinning werd Sander tegelijkertijd de nieuwe kinderambassadeur van NSGK. In deze rol zal hij zich een jaar lang inzetten voor kinderen met een handicap. NSGK sprak met hem over zijn belevenissen van het afgelopen half jaar.


Hoe was het om de Cappies te winnen?
Ik weet het nog als de dag van gisteren. Het was de belangrijkste dag van mijn leven. Ik mocht een duet zingen samen met mijn grote idool Thomas Berge. Tijdens het optreden was ik niet zo zenuwachtig, maar toen ik de uitslag hoorde vond ik het plotseling toch wel spannend. Toen ik de dag erna mijn school binnenkwam begonnen alle leraren en leerlingen tegelijkertijd te juichen. Ik voelde me een echte beroemdheid!

En wat gebeurde er daarna?
Ik werd opeens gevraagd voor interviews op radio en TV. Zo ben ik bij Koffietijd geweest en is het jeugdjournaal bij me thuis geweest voor een interview. Ook mocht ik voor NSGK allemaal leuke dingen doen. Ik ben bijvoorbeeld aanvoerder geworden van de Speeltuinbende. Dat is een testteam van kinderen met en zonder handicap die kijken of speeltuinen in Nederland wel toegankelijk zijn. En ik heb nog vaak opgetreden. Op festival 5D bijvoorbeeld en nog een tweede keer samen met Thomas Berge. Dat was weer net zo leuk als de eerste keer.

Word je wel eens herkend op straat?
Jazeker! Vorige week nog was ik aan het spelen toen er iemand riep: “hé, ken ik jou niet van televisie?” Ik zei: “ik ben al vaak genoeg op TV geweest, dus dat kan wel kloppen!” In het begin had ik zelfs een braillehandtekening gemaakt om uit te delen, maar die konden mensen natuurlijk niet lezen, dus daar ben ik maar mee opgehouden.

Wat hoop je te bereiken als kinderambassadeur?
Het is mijn grootste wens om musea in Nederland toegankelijker te maken voor kinderen met een visuele beperking. Ik ga nu eigenlijk nooit naar musea. Omdat veel dingen achter glas staan kan ik niets voelen. Dat vind ik jammer en dat wil ik graag veranderen.

Daarnaast hoop ik, door veel op te treden, een voorbeeld te kunnen zijn voor kinderen met een handicap in Nederland. Ik wil als kinderambassadeur aan mensen laten zien dat, ook al ben je gehandicapt, je nog steeds heel veel kunt.

Wat is je boodschap als kinderambassadeur?
Kinderen met een handicap kunnen heel veel. Kijk maar naar mij! Ik ben het bewijs!

Wat vond je het moeilijkst van alles wat je tot nu toe gedaan hebt als kinderambassadeur?

Sommige interviews gaan wel heel erg diep. Dan krijg ik een moeilijke vraag, waar ik geen antwoord op weet. Maar dan ben ik wel live in de uitzending! Om dan snel iets te verzinnen vind ik best wel lastig. Maar als ik ergens niet over wil praten dan heb ik inmiddels wel geleerd dat ik dat gewoon moet zeggen.

En wat vond je nou het aller-leukste om te doen?
Het leukste tot nu toe vond ik mijn bezoek aan radio 509. Radio 509 is een radio speciaal voor blinden en slechtzienden. Ik mocht voor NSGK een cheque uitreiken van 35.000 euro aan de radio en tegelijkertijd een kijkje nemen in de studio. Radio maken is een grote droom van mij en ik zou later heel graag DJ willen worden. Om dan te zien hoe dat het allemaal werkt bij een radio, en ook nog eens zelf in de uitzending te mogen zitten, dat vond ik echt geweldig. Laatst was ik ook op bezoek bij een studio. De DJ daar was zo onder de indruk van mij dat hij zei, als ik mijn 1000ste uitzending heb gehad, dan mag jij het van mij overnemen. Dus een baantje hoef ik al niet meer te zoeken!

Heb jij niet de leukste baan van de wereld? Wat is er nou leuker dan geld uitdelen?
Nou….geld verdienen!

Wat vind je naast je taken als kinderambassadeur nog meer leuk om te doen?
Muziek luisteren. Ieder jaar maak ik mijn eigen CD: Sander’s mix, met de grootste hits van dat jaar. Ik kijk ook wel eens naar televisie…nou ja, ik luister naar televisie. Dat gaat best goed, want als er iets gebeurt dat ik niet snap, dan leggen mijn ouders het gewoon uit. En lezen doe ik met luisterboeken.

Krijg je wel eens rare reacties van mensen op je handicap?
Soms denken mensen dat ik, omdat ik blind ben, meteen ook andere beperkingen heb. Laatst hoorde ik een vrouw zeggen: “kijk dat jongetje is blind. Zou hij wel kunnen horen?” Dat vond ik echt een rotopmerking. Meestal laat ik het aan me voorbij gaan, maar tegen deze mevrouw heb ik gezegd dat er met mijn oren helemaal niets aan de hand is.

Ook als ik vertel dat ik iets gezien heb dan zeggen mensen vaak: “maar jij kan toch helemaal niet zien?’ Dat vind ik wel eens vervelend. Dan zeg ik altijd: “Ik kan wel zien. Alleen gebruik in niet mijn ogen, maar mijn vingers en mijn oren”.

Wat vind je het lastigst aan blind zijn?

Het aller-lastigst vind ik dat ik altijd vragen krijg over mijn blindheid. Mensen denken altijd dat ik niets kan, maar ik kan juist heel veel. Dat wil ik als ambassadeur ook heel graag laten zien.

Vind je het jammer dat er in augustus een nieuwe kinderambassadeur komt?
Ik vind het wel jammer. Maar aan de andere kant vind ik het ook belangrijk dat er ieder jaar een andere handicap aan bod komt. Zodat mensen kunnen zien welke soorten handicaps er zijn en hoe kinderen daar mee om gaan. Zo hoorde ik laatst over een jongen die vanwege zijn handicap altijd op bed moet liggen, maar wel radio DJ is geworden. Dat is toch fantastisch! Zo kan iedereen op zijn eigen manier, met zijn eigen talenten weer laten zien wat hij/zij allemaal kan.

Heb je nog tips voor je opvolger?
Laat zien wat je kan, maar blijf altijd jezelf!

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij