Menu overslaan

Kinderen testen speeltuinen op (on)toegankelijkheid

21 juni 2010 -
Hoge drempels, steile trappen, smalle doorgangen en slecht toegankelijke ondergronden. Dit zijn een paar voorbeelden van obstakels waar de Speeltuinbende, een kindertestteam van kinderen met én zonder handicap, dit weekeinde tegenaan liep. In opdracht van NSGK gingen zij zaterdag voor het eerst op pad om speeltuinen te testen op (on)toegankelijkheid. Allereerst werd speeltuinvereniging Amsterdam-Zuid aan een strenge keuring onderworpen.

Ontoegankelijk
Afgelopen zaterdag in Amsterdam haalden de kinderen verschillende knelpunten naar boven. Zo kwam de 7-jarige Lotte Holtkamp met haar rollator vast te zitten in de zandbak en hing de schommel voor de 13-jarige Pien van de Rest veel te hoog.

Speeltuinmedewerkster Corrie van Egdom zegt hierover: “In onze speeltuin komen dagelijks zo’n 10 kinderen met een beperking. We hebben voor hen nog geen speciale toestellen en vinden dit daarom een heel goede actie. Met hulp van NSGK gaan we nu kijken hoe we onze speeltuin kunnen aanpakken. ”

Veel speelplaatsen zijn niet toegankelijk voor kinderen met een handicap, terwijl buitenspelen juist voor hen zo belangrijk is; zo kunnen ze ontdekken wat ze ondanks hun beperking wél kunnen en ontmoeten ze vriendjes en vriendinnetjes. De Speeltuinbende wil dat stimuleren en zal de komende tijd het land doorreizen om speeltuinen te testen.

Samen Spelen
De Speeltuinbende is een onderdeel van de 3-jarige campagne ‘Samen Spelen’, een initiatief van NSGK en NUSO, de koepel voor speeltuinverenigingen. Samen willen we speeltuinen in heel Nederland toegankelijk maken.

NSGK-directeur Ingrid Tuinenburg: “NSGK vindt dat kinderen met een handicap het recht hebben om in hun buurt veilig buiten te kunnen spelen, samen met andere kinderen. Met de resultaten van de tests gaat we aan de slag om nog veel meer speelplaatsen in Nederland voor iedereen bespeelbaar te maken. Ons doel is om in 2012 ten minste 25 speeltuinen aangepast te hebben ”

Inspiratieplatform
NSGK helpt de geteste speeltuinen met geld en goede raad om toegankelijk te worden voor kinderen met een handicap. Daarnaast ontwikkelt de stichting een online inspiratieplatform www.speeltuininspiratie.nl. Dit platform moet speeltuinverenigingen, gemeentes en speeltuinontwerpers inspireren om actief aan de slag te gaan en moet de ervaringen van verschillende deskundigen samenbrengen. Zo ontstaat een bron van kennis en informatie om samen te kunnen bouwen aan speeltuinen die voor iedereen toegankelijk zijn.

Samen met u willen we ervoor zorgen dat alle speeltuinen in Nederland toegankelijk worden gemaakt zodat kinderen- met en zonder handicap- samen kunnen spelen. Helpt u NSGK om de campagne Samen Spelen tot een succes te maken? Klik dan hier om donateur te worden van NSGK.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij