Menu overslaan

Lees 'Blauwe sticker', de nieuwste column van Karin

26 juli 2012 - Karin Zegwaard (30) werkt als projectadviseur bij NSGK. Karin is sinds haar geboorte zwaar slechthorend. In Karin's column vertelt ze iedere maand over ludieke en soms confronterende situaties waar zij vanwege haar beperking in terecht komt.

Blauwe sticker


Er zijn twee soorten manieren waarop je iemand kunt herkennen als lid van je eigen ‘groep’. Er is de expressieve manier, waarbij het erom gaat dat iedereen in één oogopslag kan herkennen wie jij bent en waar je voor staat. Tot deze categorie behoort de hanenkam voor punkers, het leren vest van ruige motorrijders en de mantelpakjes met hoge hakken voor de succesvolle zakenvrouwen. Daarnaast bestaan de onopvallende tekens, de attributen die alleen ingewijden kunnen herkennen en interpreteren.

Zwaar slechthorenden kunnen elkaar op die laatste manier te allen tijden herkennen. Aan de jonge vrouw die onlangs in de tram stapte en tegenover me kwam zitten was in eerste instantie niets te zien. Ze was knap, modieus gekleed en droeg haar lange haren los over haar schouders. Ze zette haar leren tas op schoot en ineens zag ik het. Een klein, rond, blauw stickertje met een lipje eraan was aan de zijkant van haar tas geplakt. Ik herkende het direct. Dat moet ook wel, al 25 jaar plak ik in mijn haast deze stickers van de allerzwaarste gehoorapparaat-batterijtjes op tijdschriften, tassen en tot mijn beschikking staand meubilair.

Er bestaan stickers voor gehoorapparaatbatterijen in allerlei kleuren en maten. Maar alleen deze, deze specifieke kleur blauw, precies dit formaat, wordt gebruikt door mensen met hetzelfde gehoorverlies als ik. De mensen die niets kunnen horen zonder apparaten en grotendeels moeten vertrouwen op liplezen. Met een lichte hoofdknik wijs ik naar de sticker op de tas van de jonge vrouw, tegelijkertijd sla ik het boek dicht waarvan op de kaft precies eenzelfde sticker prijkt. Een betekenisvolle blik van verstandhouding wordt uitgewisseld. En dan, helaas, mijn tramhalte….
 


CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij