Menu overslaan

Morgen kan het donker zijn: bijzondere documentaire over de strijd van een doofblinde vrouw

20 oktober 2011 -
Zondag 6 november zendt de NCRV een bijzondere documentaire uit: Morgen kan het donker zijn. De documentaire verhaalt de strijd van de doofblinde Franka en haar zoektocht naar geluk. De documentaire werd mede mogelijk gemaakt door NSGK.  

Morgen kan het donker zijn
Franka (27) heeft het syndroom van Usher. Ze is doof en heeft beperkt zicht. Op haar veertiende is ze naar een internaat gegaan. Haar familie zag ze alleen in het weekend en in de vakanties. Nu woont Franka alleen en doet ze inpakwerk op een sociale werkplaats. Ze is enorme fan van Enrique Iglesias en zou graag een jackrussellterriër hebben.
 
De ouders van Franka hebben een varkensboerderij op het Brabantse platteland. Tijdens de spaarzame bezoekjes aan de boerderij voelt Franka zich eenzaam. Door het verblijf op het doveninternaat zijn Franka en haar ouders uit elkaar gegroeid. Haar moeder kan alleen vingerspellen, een eenvoudige vorm van communicatie via vingertekens. Franka legt haar uit dat je niets hebt aan vingerspellen als haar zicht verder achteruit gaat, maar haar ouders weigeren gebarentaal te leren. De ruzies met haar ouders en de dreigende blindheid brengen Franka tot het inzicht om definitief voor zichzelf te kiezen.

Bekijk hier de trailer:


Syndroom van Usher
Er zijn in Nederland ongeveer 35.000 doofblinden, het merendeel wordt doofblind op latere leeftijd. Doofblindheid in de puberteit wordt meestal veroorzaakt door het erfelijke Syndroom van Usher. Nederland telt zo’n 1000 mensen die aan het syndroom lijden. Het syndroom kan van de een op de andere dag tot totale blindheid leiden. Doofblinden hebben er vaak moeite mee om hun ziekte te accepteren. Vaak leidt het tot depressie of tot (poging tot) suicide.

Morgen kan het donker zijn is geregisseerd door Cinta Forger en Walther Grotenhuis en geproduceerd door Olympic Films. De documentaire is te zien op zondag 6 november, 20.20 uur op Ned. 2. 

Meer informatie http://www.filmfestival.nl/nl/films/morgen-kan-het-donker-zijn

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij