Menu overslaan

NSGK lanceert nieuw lespakket

11 november 2013 - Hoe volg je rekenles als je de leraar niet kunt horen? Hoe vind je je plek in de klas als je blind bent? En kun je buiten spelen met maar één arm? Op 14 november ervaren de leerlingen van de Franciscusschool in Ede hoe het is om een handicap te hebben. Als eerste basisschool in Nederland gaan zij aan de slag met het nieuwe lespakket van NSGK, dat kinderen leert over het leven met een beperking. Famous Friend van NSGK Tako Rietveld komt het lespakket presenteren in de klas.

Het lespakket is bestemd voor de groepen zeven en acht. Spelenderwijs leren zij wat een handicap is, welke handicaps er zijn, en vooral dat kinderen met een handicap in de eerste plaats gewoon kinderen zijn. De kern van het lespakket is de lesmodule ‘Anders zijn maakt geen verschil’, met daarin kant-en-klare lessen en oefeningen voor de docent. Daarnaast is er een leskist met materialen waarmee leerlingen zelf kunnen ervaren hoe het is om een handicap te hebben, zoals een blinddoek, blindenstok en brailleteksten. Het derde onderdeel is de website handicapindeles.nl. Daarop staat uitgebreide informatie over handicaps en extra oefeningen voor in de les. Verder bevat de site een overzicht van gastsprekers met een handicap, die daarover iets kunnen vertellen in de klas. Tot slot zijn via de website de lesmodule en de leskist gratis te bestellen.

Jeugdjournaal-verslaggever Tako Rietveld zal het lespakket namens NSGK presenteren op de Franciscusschool. Tako mist zelf een onderarm en weet dus uit eigen ervaring hoe het is om te leven met een beperking. Samen met de kinderen gaat hij aan de slag met het lespakket: Weet je de weg in school te vinden met een blinddoek om? Kun je je veters strikken met een ovenwant aan? Dan voel je een beetje wat het is om een motorische beperking te hebben. Ook kiezen de kinderen zelf een handicap waarmee ze buiten gaan spelen, hierbij worden ze aangemoedigd om elkaar te helpen. Zo krijgen ze inzicht in het leven van hun gehandicapte leeftijdsgenootjes en ervaren ze dat zij, met een beetje hulp, vaak gewoon kunnen meedoen.

Meer informatie over het lespakket leest u op www.handicapindeles.nl

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij