Menu overslaan

NSGK steunt Downistie

19 januari 2011 - Op 11 maart is in De Wereld Draait Door de nieuwe soapserie Downistie begonnen, een soap in 12 afleveringen van 3 minuten. Zoals elke soap gaat Downistie over glitter en glamour, liefde en hartstocht, vreugde en verdriet. Bijzonder is dat alle acteurs het Downsyndroom hebben.

De eerste aflevering heeft veel reacties losgemaakt, zowel positieve als negatieve. Ook komen er veel vragen, zoals: waarom is er voor dit format gekozen en niet voor bijvoorbeeld een documentaire over mensen met down? Omdat NSGK de serie mede mogelijk heeft gemaakt, geven we graag een toelichting.

NSGK vindt het belangrijk dat mensen met een handicap zichtbaar zijn en meedoen in de samenleving – ook op televisie. Jongeren met een handicap zien we niet vaak op televisie, en als ze deelnemen aan een programma is het vaak in de ‘rol’ van gehandicapte; dan gaat het over wat ze mankeert, over wat ze níet kunnen. Daar is niets op tegen, maar NSGK vindt dat het ook anders kan.

In Downistie zijn mensen met een handicap niet zielig of beperkt, ze zijn acteurs die een gewoon een soaprol spelen zoals alle soapacteurs. We zien krachtige jongeren die genieten van hun werk voor de camera. Dat is nieuw, en in dat opzicht zien wij de serie als een aanvulling op de bestaande programma’s over mensen met een handicap. Daarmee is de serie een stap vooruit in de beeldvorming van mensen met een handicap, voor ons een belangrijke reden om de soap te ondersteunen.

En voor de acteurs is het leuk dat ze deze kans krijgen, want voor hen gaat een grote droom in vervulling. Ze hebben acteerlessen gevolgd en hebben onder begeleiding van professionele tv-makers een professionele soap gemaakt. Een soap die binnen het programma DWDD een serieuze plek heeft gekregen op de Nederlandse televisie. Daar zijn ze terecht heel trots op. En wij zijn er trots op dat we daaraan een steentje hebben mogen bijdragen.

NSGK steunt jaarlijks zo’n 250 kleine en grote initiatieven voor kinderen en jongeren met een handicap op het gebied van vrije tijd, wonen, scholing, werk en voorlichting. Dat kan dankzij de steun van donateurs en vrijwilligers. Helpt u ons om jongeren zoals de Downistie-acteurs een kans te geven? Dat kan door u nu aan te melden als donateur.

Bekijk hier de trailer van Downastie.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij