Menu overslaan

NSGK steunt Downistie

16 maart 2011 - Op 11 maart is in De Wereld Draait Door de nieuwe soapserie Downistie begonnen, een soap in 12 afleveringen van 3 minuten. Zoals elke soap gaat Downistie over glitter en glamour, liefde en hartstocht, vreugde en verdriet. Bijzonder is dat alle acteurs het Downsyndroom hebben.

De eerste aflevering heeft veel reacties losgemaakt, zowel positieve als negatieve. Ook komen er veel vragen, zoals: waarom is er voor dit format gekozen en niet voor bijvoorbeeld een documentaire over mensen met down? Omdat NSGK de serie mede mogelijk heeft gemaakt, geven we graag een toelichting.

NSGK vindt het belangrijk dat mensen met een handicap zichtbaar zijn en meedoen in de samenleving – ook op televisie. Jongeren met een handicap zien we niet vaak op televisie, en als ze deelnemen aan een programma is het vaak in de ‘rol’ van gehandicapte; dan gaat het over wat ze mankeert, over wat ze níet kunnen. Daar is niets op tegen, maar NSGK vindt dat het ook anders kan.

In Downistie gaat het niet over zielig of beperkt zijn; de acteurs spelen gewoon een soaprol zoals alle soapacteurs, het gaat om fictie. We zien krachtige jongeren die genieten van hun werk voor de camera. Dat is nieuw, en in dat opzicht zien wij de serie als een aanvulling op de bestaande programma’s over mensen met een handicap. We hopen dat het een aanzet kan geven om in de toekomst meer acteurs met een handicap te laten zien.

En voor de acteurs is het leuk dat ze deze kans krijgen, want voor hen gaat een grote droom in vervulling. Hun handicap houden ze natuurlijk altijd, maar ze laten wel zien dat die handicap hen niet in de weg staat om een leuke en boeiende soap te maken. Een soap die vragen oproept: hoe kijken wij naar mensen met Down, en kunnen zij volwaardig meedoen in onze maatschappij? Die soap heeft binnen het programma DWDD een serieuze plek gekregen op de Nederlandse televisie. Daar zijn ze terecht heel trots op. En wij zijn er trots op dat we daaraan een steentje hebben mogen bijdragen.

NSGK steunt jaarlijks zo’n 250 kleine en grote initiatieven voor kinderen en jongeren met een handicap op het gebied van vrije tijd, wonen, scholing, werk en voorlichting. Dat kan dankzij de steun van donateurs en vrijwilligers. Helpt u ons om jongeren zoals de Downistie-acteurs een kans te geven? Dat kan door u nu aan te melden als donateur.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij