Menu overslaan

Ruik de muziek en voel het eten op Festival 5D! Zaterdag 11 september, Amsterdam

8 september 2010 - Genoeg leuke festivals in Nederland, maar zijn ze nog steeds leuk als je doof bent, of blind, of in een rolstoel zit? Festival 5D stelt alles in het werk om ook mensen met een handicap te verwelkomen. Het resultaat is een uniek cultuurfestival voor de vijf zintuigen, 11 september op de NDSM-werf in Amsterdam. Kom ook naar Festival 5D en ruik de muziek en voel het eten!

Het dance-optreden van Krause op Festival 5D is een mooi voorbeeld, zegt Ingrid Tuinenburg, directeur van organisator NSGK. “De beats van de muziek worden versterkt door een trilvloer, een aroma-dj voegt een geurdimensie toe en signdancers vertalen de emotie van de muziek in gebaren. Dat maakt het optreden niet alleen toegankelijk voor dove mensen; het wordt een intensere beleving voor iedereen.“ Dat geldt ook voor eten in het donker: dagelijkse kost als je blind bent, maar in de Nachtbrasserie van Festival 5D kan iedereen het proberen. “Je moet voelen wat er op je bord ligt, en beter ruiken en proeven. Dat geeft een nieuwe dimensie aan eten.”

Het resultaat is een festival voor alle vijf zintuigen, met meer dan veertig optredens, workshops en activiteiten. Er is cabaret van Sara Kroos, theater van Wijnand Stomp, het Terugspeeltheater, Henk Zwart, Zonder Kat en dOKtr Z, poppentheater van de Muzen, muziek van Frits Lambrechts, de Rootsclub, de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht... en nog heel veel meer.

Je kunt ook actief aan de slag in diverse workshops. Er zijn danslessen in diverse stijlen, zoals Zuid-Amerikaans, rock ’n roll, buikdansen, line dance en natuurlijk rolstoeldansen. Er zijn muziekworkshops en een koorzangworkshop. Je kunt meeschilderen aan het reuzenschilderij, fotograferen in het donker, je kleding laten pimpen, de uitkijktoren beklimmen en je laten opmaken. In de Geurneus wordt je reuk uitgedaagd en tussen de voorstellingen door kun je een massage nemen.

Naast de programmering zijn er ook praktische maatregelen genomen om Festival 5D toegankelijk te maken voor iedereen. Festivalterrein de NDSM-werf is voor de gelegenheid rolstoeltoegankelijk gemaakt, er zijn gebarentolken en ringleidingen aanwezig voor doven en slechthorenden, het programmaboekje is in braille beschikbaar en er wordt rekening gehouden met speciale diëten. “Geen enkel ander Nederlands festival gaat zo ver om ook mensen met een handicap te kunnen verwelkomen, máár...”, benadrukt Tuinenburg, “het is zeker geen ’gehandicaptenfestival’, het is een cultuurfestival voor iedereen.”

Festival 5D is zaterdag 11 september van 13.00 tot 23.00 uur op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Het festival is goed bereikbaar per auto en openbaar vervoer. Kaarten kosten 12 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen tot en met 12 jaar. Dit is inclusief toegang tot alle voorstellingen, exclusief eten en drinken. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa en via www.festival5D.nl.CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij